Габриел ще ръководи отношенията на ЕНП със страните от Близкия Изток, Средиземноморието и Северна Африка

Председателят на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер разпредели ресорите, за които ще отговаря всеки един от неговите заместници. Мария Габриел ще ръководи работата и срещите на ЕНП в контекста на политиката за добросъседство с държавите от Близкия Изток, Средиземноморието и Северна Африка, формиращи Средиземноморския съюз, съобщиха от пресцентъра на партията.

Страните от тези региони са най-близките съседни на Европа страни и имат не само стратегическо значение за ЕС – с тях съществуват исторически, икономически, културни и миграционни връзки.

Групата на ЕНП е най-активната група по партньорството с тези страни, започнало с Барселонския процес през 1995 г. ЕНП се концентрира върху политическия диалог и организира срещи на най-високо равнище, в които участва и Арабската лига, като общата цел е сътрудничество за динамична, просперираща, радваща се на мир и сигурност средиземноморска област. Страните от двата бряга на Средиземно море се сблъскват с многобройни предизвикателства като увеличението на миграционните потоци (вкл.нелегалната имиграция), нестабилност и конфликти в Средния Изток, Израел, Палестина, Ливан, Сирия. „Важно е Европа да има стабилни съседни страни.

Политическият диалог е ключов фактор за намиране на решения на предизвикателствата, пред които сме изправени. Алтернативата е ясна: или не правим нищо и Средиземноморието остава такова, каквото е - със зони на конфликти и растящи проблеми с драматични последствия, или се опитваме да променим нещата с нова, силна политическа воля и конкретни действия. Нямаме нужда от разделящи стени между нас, а от мостове между държави и хора. Тук ЕНП може да бъде движещата сила. Защото на юг от Европа е и част от бъдещето ни”, коментира Мария Габриел, която е и ръководител на делегацията на ГЕРБ в Европейския парламент.