Градушката в Монтана – зловеща и невиждана от десетилетия (снимки)

Изчисляват щетите

Такава градушка жителите на Монтана не помнят от десетилетия. Градът е покрит със зелена пелена от изпопадали листа и клони от дърветата, вследствие на градушката. От  градушката са пострадали и колите на общината, съобщи кметът на общината Златко Живков, цитиран от „Фокус“. Няма поражения по общинските сгради, защото почти всички са реновирани, но има пострадали частни постройки с изпочупени прозорци и покриви, които не са застраховани и.
Изкоренени дървета са паднали и препречили пътя за Лом, изкорени дървета има в двата парка на града и в училищни дворове, допълни кметът на Монтана. Той посочи, че шахтите са почистени още след падналия обилен дъжд преди седмица, но сега шахтите са затлачени от изпочупените клони и падналите листа от градушката. Аварийните групи на община Монтана и звената на пожарната защита са излезли веднага след падналата градушка, работили са до късно през нощта и рано тази сутрин.

Градушката, която падна снощи в различни селища на област Монтана, е прекъснала тока в девет селища. Ледените късове са скъсали жици на далекопроводи в селата Мърчево и Владимирово на община Бойчиновци, Замфирово, Мездрея, Боровци, Бистрилица и Гаганица от община Берковица, в Благово от община Монтана и в два квартала на Монтана, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. Екипи на ЧЕЗ са започнали веднага отстраняване на повредите.До момента повечето селища вече имат ток, обявиха от полицейската дирекция.В първите часове след падането на градушката екипите на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана са реагирали на 16 произшествия.Премахнати са 9 паднали дървета в различни части на Монтана,отстранени са опасно надвиснали предмети, отводнени са сгради и улици.