Предстои финансова градушка, ако не си отиде това правителство

Най-големият проблем е събираемостта в Митниците

Видях ледения ад в София благодарение на вашите репортажи. Беше достатъчно впечатляващо. Подобна, но финансова градушка може да ни се случи, ако не си отиде това правителство, затова е по-добре да си отиде. Такова сравнение направи в ефира на Би Ти Ви депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев, който коментира темата за бюджета.

По думите на Главчев най-големият проблем е събираемостта в Митниците, където 350 млн. е дупката от събираемостта на ДДС и акцизни стоки. Освен това притеснителни сигнали идват от ЕК, където съветът на министрите на финанси и икономика алармират също за опасност от сериозни отклонения от бюджета. Затова ГЕРБ настоява да бъде актуализиран бюджета и припомни, че още от самото начало опозицията е имала своите възражения и съмнения, че той може да бъде изпълнен.

На противоположна позиция беше червеният депутат Румен Гечев, който смята, че въпреки някои негативни тенденции, общата картина по бюджета е съвсем нормална.

По думите на Гечев парите за Касата най-вероятно ще бъдат осигурени от фискалния резерв, който правителството на Орешарски е увеличил от 3.5 на 6 млрд. лева. Освен това държавата разполага с така наречените буфери, от където също могат да бъдат взети тези пари.