Джихадистите от ИДИЛ превзеха завод за химически оръжия

В бункерите е имало 122-мм ракети със зарин и 163 тона натриев цианид

Сунитските джихадисти са поели контрол върху бивше съоръжение за химически оръжия северозападно от Багдад. В завода има останали материали от създадени преди десетилетия 2500 ракети със смъртоносния газ зарин и други бойни химически оръжия. Това става ясно от писмо на иракските власти до ООН, съобщава АП.

Американското правителство омаловажи информацията, отбелязвайки, че няма химически оръжия и би било трудно, ако не и невъзможно, да се използва материал за военни цели.

Посланикът на Ирак в ООН Мохамед Али Алхаким заяви в писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, че „въоръжена терористична групировка" е навлязла в обекта Мутхана на 11 юни, задържайки войници и полицаи, които охраняват обекта.

Той добави, че мениджърът е забелязал плячкосване на материали от обекта чрез камерите за наблюдение преди „терористите" да ги спрат.

„Ислямска държава в Ирак и Леванта", която контролира части от Сирия, изпрати свои сили в Ирак миналият месец и бързо окупира обширни територии в района на границата на двете държави.

Иракският дипломат в ООН подчерта, че сега Ирак не може „да изпълни задълженията си да унищожи химическите оръжия".

Алхаким поясни, че джихадистите са окупирали Бункер 13 и 41 в обширния комплекс, който се намира на 56 километра северозападно от Багдад.

Последният доклад на инспектори на ООН за иракските оръжия за масово поразяване е от преди около година. В него се отбелязва, че в Бункер 13 е имало 2500 122-мм ракети със зарин, които са създадени около 1991 година и около 163 тона натриев цианид - „много токсичен химикал и прекурсор за бойния агент табун".

ООН отбелязва, че бункерът е бомбардиран по време на първата Персийска война през февруари 1991 година и ракетите са „частично унищожени или повредени".

Допълва се, че мунициите със зарин са с „лошо качество" и „най-вероятно са се разложили след години на съхранение при съществуващите условия".

Бункер 41 съдържа 2000 празни 155-мм артилерийски снаряда, имащи остатъци от иприт, 605 тона контейнери с остатъци от иприт и силно замърсени строителни материали. Снарядите могат да съдържат следи от иприт, които не могат да се използват за химическа война, но „остават силно токсични".