Чудовищна корупция в здравеопазването на Китай

Лекарите са на принципа "чакам пари, преди да спася живот"

Китайските болници не трябва да отказват да лекуват хора, които се нуждаят от спешна помощ, заяви Националната комисия по здравеопазване и семейно планиране, съобщи Ройтерс. Така правителството се опитва да разреши хроничен проблем в сферата на здравеопазването.

Осигуряването на достъпно здравеопазване е едно от ключовите обещания на сегашното китайско ръководство начело с президента Си Цзинпин. Болниците обаче често са недофинансирани и препълнени и достъпът до здравни грижи остава сериозен и масово срещан проблем за бедните.

Болниците и екипите за бърза помощ не трябва да отказват или да забавят спешна помощ, ако пациентът не е в състояние да плати или ако не може да бъде установена самоличността му, се казва в изявлението на комисията.

Новите правила ще помогнат да се изкорени социалният проблем, станал известен като "чакам пари, преди да спася живот", се казва в документа. Нарушителите на новите правила в болниците ще бъдат разследвани. На местните власти се дава указание да създават фондове за бърза помощ.

Китайското правителство многократно призовава болниците да не връщат спешни случаи, а в държавните медии редовно се изнасят покъртителни случаи на хора, оставени да умрат, защото болниците отказват бърза помощ по финансови съображения.

Здравеопазването в Китай не е безплатно, но се предполага, че трябва да е много евтино. Много лекари и медсестри обаче са с ниски заплати и си допълват доходите с подкупи. Това означава, че лечението често е извън възможностите на бедните хора, особено в селските райони. Проблемите с корупцията в здравеопазването пораждат подозрения, че медиците са склонни да печелят, като предписват ненужни лекарства и лечебни процедури, вместо да обгрижват по подходящ начин пациентите, което пък води до нападения срещу медицинския персонал от пациенти.

Току-що дипломиран лекар в Пекин получава около 3000 юана (480 долара) на месец, включително и премиите. Гору-долу толкова получава и таксиджия.