Народното събрание подновява работа

Депутатите ще заседават по гласуваната още миналата сряда програма

Народното събрание подновява работа, след като миналата седмица, поради липса на кворум, бяха провалени всички заседания.

След политически консултации, ГЕРБ, БСП и ДПС се обединиха около позицията от днес да започнат работа по гласуваната още миналата сряда програма, както и да не внасят допълнителни предложения в дневния ред.

След вчерашните политически консултации трите партии в парламента постигнаха пълен консенсус за актуализацията на бюджета на НЗОК. Ако правителството внесе проект за актуализацията, тя може да бъде гласувана още тази седмица в НС. В случай, че не успее - актуализацията ще бъде гласувана следващата седмица.

Депутатите ще работят по приетата миналата седмица седмична програма като няма да бъдат разглеждани законопроекти, по които няма политическо съгласие. Така няма да се обсъждат промените в Наказателния кодекс (НК), свързани с отпадането на давността за престъпленията, извършвани по политически причини. Приоритет обаче ще бъдат промените в НК, които се отнасят за криминализирането на слуховете за банките, като се очаква промените в Закона да бъдат прецизирани между първо и второ четене.

В седмичната програма е гласуването на ветото на президента върху промените в Закона за защита на конкуренцията. Ветото беше преодоляно в икономическата комисия на НС, но не може да бъде преодоляно в пленарната зала, след като "Атака" не участва в работата на парламента.

В програмата е и окончателното гласуване на закона за защита на потребителите. Измененията ще дадат възможност на потребителите да се отказват от договор без да посочват причина и без да дължат неустойки.