Вестниците в сряда, 9 юли

Преговорите между партиите за актуализирането на бюджета на здравната каса и непосредствените  приоритети на страната са сред водещите теми на вестниците в сряда.

„Бюджетът на здравната каса все пак ще бъде актуализиран.
"Нека народните представители и парламентарните групи да присъстват плътно на редовните заседания, вижда му се краят, няма да се преуморят много", призова и вчера председателят на Народното събрание Михаил Миков. На среща със синдикати и работодатели той отбеляза, че най-големият отсъстващ в парламента са българските граждани, а най-големият дефицит - на доверие.
Опасенията за огромен дефицит в бюджета на здравната каса и прогнозите за срив в системата още през септември най-сетне обединиха управляващи и опозиция. Вчера през целия ден в парламента политици, синдикати, работодатели и лекарският съюз обсъждаха проблема. Накрая депутатите от БСП, ДПС и ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят актуализацията на бюджета на НЗОК, ако правителството внесе проект в Народното събрание.
Още не е ясно откъде ще дойдат парите за покриване на дефицита от 329 млн. лв., но без допълнителни средства системата няма да издържи, бяха категорични шефовете на касата и Българския лекарски съюз (БЛС) Румяна Тодорова и Цветан Райчинов. Тъкмо те успяха да убедят депутатите от БСП, които до последно упорстваха, че актуализацията е неизбежна.
В обсъждането обаче не участва представител на финансовото министерство, а точно МФ трябва да изготви корекциите. Премиерът и здравният министър също не се явиха.
"С това проблемът е 99% решен", заяви Райчинов и успокои пациентите, че по този начин достъпът им до лечение ще е гарантиран до края на годината. "Очакваме от правителството да свърши своята работа и в рамките на най-късия възможен срок да внесе в парламента предложението за актуализация", добави той. Премиерът Орешарски уверил работодателските организации вчера сутринта, че готви няколко варианта за актуализация, съобщиха те на среща с представители на ГЕРБ..." - в. „Сега".

„Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса е необходима и заради лекарите, и заради пациентите, заяви депутатът от БСП Мая Манолова днес по време на среща с ръководството на Българския лекарски съюз и членове на Надзорния съвет на касата. "Нашата парламентарна група ще предложи на правителството да изготви проект за актуализация, така че исканията на лекарите и касата да бъдат удовлетворени", каза тя и допълни, че е излишно да се създава напрежение по темата.
От разговорите по време на срещата стана ясно, че левицата подкрепя категорично актуализацията на бюджета на касата и ще се обърне към МС и лично към премиера Пламен Орешарски с настояване да се внесе предложението в Народното събрание, съобщиха и от Българския лекарски съюз.
Лично от премиера ръководството на съсловната организация е получило уверение, че веднага след като министърът на здравеопазването внесе предложението за актуализация на бюджета в Министерски съвет, то ще бъде разгледано. Предложението вече е одобрено финално от Надзора на касата и е в ръцете на здравния министър.
Според лекарския съюз вече всички парламентарно представени партии са заели позицията зад искането за актуализация на бюджета на НЗОК  и ако то бъде внесено от МС в зала - ще го подкрепят с гласовете си. На поканите на БЛС за среща, до момента не са отговорили от "Атака"." - в. - „Дневник".

„Премиерът Пламен Орешарски също се ангажира с актуализацията на бюджета на касата след среща с председателя на съсловната организация на медиците д-р Цветан Райчинов. Той обеща, че проектът ще бъде разгледан веднага, след като министърът на здравеопазването го внесе в Министерския съвет, съобщиха от лекарския съюз.
Актуализация на бюджета на здравната каса ще има. Около това решение се обединиха управляващи и опозиция днес. Все още не е ясно колко пари ще се дадат. Това ще реши кабинетът, след като види откъде може да пренасочи средства. От лекарския съюз обаче заявиха, че няма да склонят на по-малко от 250 млн. лв.
330 млн. лв. е дефицитът на касата, който се очертава в края на годината. Преразходът на фонда основно е за болници и лекарства. Само клиниките се очаква да надвишат плануваните си разходи с 330 млн. лв., парите за медикаменти за рак ще се надхвърлят с 50 млн. лв., а за лекарства за домашно лечение с 96 млн. лв. Касата смяташе да покрие част от тези средства със 100 млн. лв. от вътрешни резерви и 55 млн. лв. от преизпълнение на приходите. Въпреки това оставаха още 330 млн. лв., които не беше ясно откъде ще дойдат. Совалките за намирането им започнаха преди месец. След лекарския съюз ГЕРБ първи казаха, че искат парите на фонда да се актуализират. Премиерът Пламен Орешарски обаче заяви, че на този етап това не се налага.
Въпреки мнението на кабинета, днес сутринта от ДПС казаха, че ще се налеят още средства в касата. "Ако Министерският съвет предложи проект за актуализация на бюджета на НЗОК, ДПС ще подкрепи проекта", обясни председателят на партията Лютви Местан. В късния следобед съгласие за актуализация на бюджета дадоха и от БСП...." - в. „Стандарт".

„ГЕРБ и "Атака" няма да участват в консултациите за работата на парламента
Нови политически консултации за приоритетите на парламента до неговото разпускане свиква днес председателят на парламента Михаил Миков. В тях обаче няма да участват ГЕРБ и "Атака".
Най-напред лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че от партията му са готови да влязат в залата на парламента, ако в програмата на Народното събрание се включи промяна на бюджета на Здравната каса. По-късно обаче от ГЕРБ обявиха, че в часа на политическите консултации ще се срещнат със синдикати и работодатели. Повод за разговора са отправените обвинения от синдикатите и работодателите към политическите партии за причиняването на политическата криза в страната. В писмо до организациите, Бойко Борисов заяви, че е готов да изслуша техните аргументи за отговорността на политическите партии, довели до настоящата политическа криза и ситуацията в страната. "Настоявам те да бъдат конкретизирани, за да се разграничи отговорността на ПП ГЕРБ, от тази на управляващите партии", е посочил председателят на ГЕРБ.
В писмото си Борисов заявява, че отказва да бъде част от съвместни срещи с представители на останалите парламентарни групи, защото няма да участва в масовки и няма да поема вината на други политически сили за критичната ситуация, до която е доведена България.
Така, вероятно предварително става ясно, че за предстоящите 12 пленарни заседания на Народното събрание до разпускането му няма да има необходимия брой депутати..." - в. „Сега".

„Партиите да подпишат политически меморандум преди изборите по 3-4 приоритетни за страната теми - да се постигне съгласие, преди да е ясно кой как ще се разполага в 43-ото НС. Това призова лидерът на ДПС Лютви Местан на среща със синдикатите и работодателите в парламента, организирана по покана на председателя Михаил Миков.
Независимо каква ще е позицията на ДПС в следващото НС, то няма да е опозиция на тези 3-4 приоритета, защото реализирането им ще предполага тежки реформи, ще засяга интереси и няма да експлоатираме политически неизбежните негативи от това, декларира Местан.
"Дано да слушат тези, които не са тук сега. Думата "консенсус" да се замени с отговорност. Не бива присъстващите да носят повече отговорност от отсъстващите", отвърна Миков по повод отказа на ГЕРБ за обща среща.
Бойко Борисов се срещна със синдикати и работодатели отделно по-рано днес. Той буквално им се накара, че го вкарали в един кюп с управляващите и че внушават как той иска да се връща на бял кон. "Ако влизаме в парламента, ставаме част от това, не влизате ли - "Ама не ходите на работа". Ние сме в цугцванг. На луди калинки ни направиха", викна той. Шефът на БСК Божидар Данев установи, че "в парламента има огнени стени", но не и политическа култура.
В крайна сметка от двете срещи на политици с профсъюз Борисов се скара не на шега на синдикати и работодатели и излязоха 2 конкретни резултата наред със съгласието да се актуализира бюджетът на здравната каса - оглагане с 2 г. на плащането на пенсиите на миньори и останалите категорийни работници от професионалните фондове, и пълен отчет от премиера Орешарски пред парламента на дефицита в бюджета и сключените договори, преди да е подал оставка.
42-ото НС все пак ще работи до края на юли, стана ясно след консултации между БСП, ДПС и ГЕРБ при председателя Михаил Миков. Цецка Цачева се включи в тях с 35 мин закъснение..." - в. „24 часа".

Събитията в левицата са сред най-отразяваните теми във всекидневниците.

„Драгомир Стойнев и Мая Манолова бяха първите, заявили публично, че ще приемат номинации за лидерската битка на юлския конгрес на БСП.
След като от София-област застанаха зад Стойнев, снощи първите общински структури в Кюстендил официално гласуваха подкрепа за Манолова. Янаки Стоилов също даде да се разбере, че ще се включи в изборната кампания с пряко участие. "Чувствам дълг към няколко поколения симпатизанти на БСП, а партията се намира в критичен период в своята история", подчерта Стоилов днес пред bTV. Корнелия Нинова засега не е обявила официално, че приема номинации. Но съпартийците й от Благоевград ще я "номинират на 100 процента". И Георги Кадиев ще получи своите номинации в София, категорични са от жълтите павета.
Днес Кадиев заяви във Фейсбук, че "напълно приемливо е жена да е начело на БСП, както и жена да е президент, министър, еврокомисар или футболен съдия". И допълни, че "жените всъщност са по-добрата част от БСП и от българската политика". Кадиев направи забележка на депутата Кирил Добрев, който в понеделник вечерта пред БНТ заяви, че е "фен на Драго Стойнев", но на въпрос дали може жена да оглави партията отговори екзотично: "жените ги предпочитам за други работи". - в. „Стандарт".

„Ден след като заяви, че предпочита жените "за други работи, не за лидер", Кирил Добрев от БСП написа извинение във фейсбук заради острата реакция срещу думите му, разразила се в социалните мрежи, включително от видни социалистки като Деница Караджова от ИБ на БСП.
"Нито една силна жена няма комплекса, че е слабият пол. Нито една силна жена, която познавам, не се "впечатли" от казаното от мен. За всички останали дами, другарки и момичета поднасям моите най-искрени извинения. Надявам се по-красивата част от човечеството да ми прости неуместното чувство за хумор", написа соцдепутатът.
"Бога ми, не съм си представял, че в нашата държава има толкова "защитници" на жените. Тези, които ме познават, знаят, че за мен е удоволствие и привилегия да работя с жени", добавя той и дава пример с екипа си - лидерите на БСП и на младежкото обединение в София-област, Маргарита Петкова и Таня Балова, както и 11 шефки на общински партийни съвети. А водач на листата там е Корнелия Нинова. "Не вярвам, че Кирчо е казал такова нещо. Той е от БСП, не е от Банкя", каза зам.-шефката на НС Мая Манолова, която ще се бори за лидер на БСП.
Също във фейсбук Нидал Алгафари отговори с ново кърваво писмо задочно на нападки на Георги Първанов." - в. „24 часа".

„Депутатът от БСП Кирил Добрев извини репликата си "Жените ги предпочитам за други работи" с неуместното си чувство за хумор. На въпрос какво мисли за възможността жена да се кандидатира за председател на БСП Добрев заяви в понеделник пред БНТ: "Жените ги предпочитам за други работи", което предизвика вълна от възмущение в социалната мрежа "Фейсбук", а близо 20 часа по-късно той поднесе извинение в профила си във "Фейсбук".
Една от дамите, които ще участват в лидерската битка в БСП, Мая Манолова, коментира днес пред журналисти в парламента, че не вярва Добрев да е казал това и сигурно журналистите не са го разбрали. "В БСП всички сме другари, а и Добрев не е от Банкя", заяви тя.
Депутатът от БСП Деница Караджова пък реагира веднага след репликата на Добрев и в профила си във "Фейсбук" написа: "Незнам за какво мъжете предпочитат жените, но от 13-годишния си професионален опит в "Байер България" знам, че всички сливания ни се възлагаха на нас - жените от мениджърски екип; в борда на директорите бяхме три жени на ключови позиции... Със сигурност сме добри и в кухнята и в спалнята, но и от скромния си опит знам, че и в политиката на отговорни позиции не отстъпваме и сме го доказали на практика."
Колегата им Жара Пенева-Георгиева попита: "Къде отиде Равенството между жените и мъжете - една от основните ценности на Европейския съюз?!?"
Габриела Величкова от младежката организация на БСП в София-област, откъдето Добрев е трети мандат депутат, пък защити народния представител. "Сега изгледах запис на прословутото интервю на Кирил Добрев в БНТ. Четейки дописките и коментарите, се чудех какво ли е казал, как точно и т.н. Добрев казва много по-важни и интересни неща за БСП и предстоящите процеси в партията. Понеже навсякъде се говори за репликата към жените, пък даже и тук се коментира, разглеждайки организацията ни в София-област, от 22-ма председатели има 11 жени. Председателят на София-област е жена и т.н. И съм сигурна, че всичките жени работят чудесно с Киро и едва ли се чувстват ощетени. Няма нужда да гледаме разни оффсайтове, които от цялото интервю са извели това като заглавие. И сега в кръга на шегата, Мая Манолова, както каза пак преди време Киро е "пич" - ко праим?! :))) Прегръдки на всички, ще се видим утре! И да, Драго е биткаджия!" - гласи публикацията й в групата на младежката организация в социалната мрежа..." - в. „Дневник".

„Сергей Станишев, който ще остане председател на "Коалиция за България" и след сдаването на лидерството в БСП, планира да разшири лявото обединение с граждански и неправителствени организации. За изборите на 5 октомври от коалицията може да отпаднат някои от малките партии, от чиито резултати ръководството на столетницата не било доволно, разкриха източници на "Труд" от "Позитано" 20. В коалицията в момента влизат "Български социалдемократи", Движението за социален хуманизъм, "Европейска сигурност и интеграция", Комунистическата партия на България, Земеделският съюз "Александър Стамболийски", "Нова зора" и "Евророма".
По идеята за ляво обединение по подобие на ПАСОК е възможно да бъдат поканени и организации, които са били най-активни при писането на Изборния кодекс и на други важни законопроекти.
В структурите на левицата ще стартират номинациите за нов лидер, който ще бъде избран на 27 юли. Вчера официалните участници в надпреварата станаха трима - Драгомир Стойнев, Мая Манолова и Янаки Стоилов. Очаква се до петък и Корнелия Нинова да обяви, че ще участва в битката. Михаил Миков може и да не влезе в надпреварата.
"Мая Манолова може и да се опита да събере някаква подкрепа, но фаворит е Драгомир Стойнев - около него ще се обедини ядрото. Не случайно Станишев го направи свой заместник дни преди конгреса", коментира източник от столетницата." - в. „Труд".

Вестниците отделят място и на силната буря в София, която взе и човешка жертва.

„Страшна буря и дъжд парализира София в късните следобедни часове.
След 16 часа над центъра на София небето почерня, задуха силен вятър, започна порой, придружен от страхотна градушка. Видимостта бе едва няколко метра.
Първото предупреждение в такъв момент е всеки да се крие на сигурно място, прозорците да се затворят...
Вследствие на силната буря дърво в Борисовата градина по пътеката за къпалнята „Мария Луиза" е паднало върху пешеходец, който е починал, съобщиха от пресцентъра на Столична община.  Десетки сигнали са били подадени в МВР и „Гражданска защита" след бурята, съобщиха от пресцентъра на МВР:.." - в. „Труд".

„Ледени снаряди бомбардираха София. Непомнена градушка връхлетя столицата в късния следобед вчера и за 15 минути потроши коли и прозорци. Пенсионер загина под рухнало дърво в Борисовата градина. От небето падаха парчета лед с големината на яйца. Шестима ударени бяха приети в "Пирогов". Вихрушка трошеше клони и помиташе покриви и улуци. Хора бягаха панически към навеси и заслони. Градските автобуси останаха с отворени врати по спирките, за да могат да поберат колкото се може повече изплашени минувачи. Улиците се превърнаха в реки, а кръстовищата - в езера. GSM-ите замлъкнаха, а токът в метрото и в няколко квартала спря.
"Не очаквахме ледената стихия. Тя дойде за броени минути от Сърбия", заявиха метеоролози.
Според тях днес може да ни удари нова градушка...
Човек загина, а други няколко столичани бяха затиснати в автомобил, след като градушка с размерите на яйце бомбардира София. Около 17 ч вчера над столицата се събраха черни облаци, придружени от силен вятър. Минути по-късно заби мощна градушка и пороен дъжд. Ледените късове бяха с размерите на яйце и дори по-големи. За по-малко от минута земята побеля от лед. Стихията продължи повече от 20 минути. Поразяващата сила на ледените късове бе увеличена още повече от силния вятър, който буквално огъваше и чупеше клоните на дърветата. 70-годишен дядо намери смъртта си, докато се разхождаше в "Борисовата градина" и бурята го застигна в района на къпалнята "Мария Луиза". Старецът се скрил под едно дърво, но бил ударен по главата от голям леден къс. Опитал се е да се съвземе, но в този момент голям клон се откършил и се стоварил върху му, премазвайки го.
Десетки хиляди паркирани автомобили за миг останаха с огънати ламарини. Заварилите от бурята на улицата хора бягаха панически към навеси и заслони, за да се скрият. Автобуси на градския транспорт останаха с отворени врати по спирките, за да могат да поберат, колкото се може изплашени хора. Четирима души останаха в затиснати коли в столицата след пороя. Те са били спасени от екипи на пожарната. Двама от тях са прекарали близо час, затиснати от дърво в колата си на ул. "Пиротска", друг мъж бе притиснат от клоните на дърво в автомобил до бл. 48 в квартал "Младост" 1, а още един в "Люлин".
Основните булеварди бяха блокирани от спрели и закъсали в природната стихия автомобили..." - в. „Стандарт".