Всяко трето дете е с наднормено тегло

Затлъстяването става особено сериозен проблем при децата в ученическа възраст, алармират от Националния център за обществено здраве

Наднорменото тегло при първокласниците се явява сериозен проблем за общественото здраве. До този извод са стигнали експертите от Националния център за обществено здраве  слез проведено проучване сред  3353 деца на 7-годишна възраст. То е второ за страната в рамките на Европейска инициатива на СЗО за наблюдение на затлъстяването при децата.

От 28% през 2008 г. наднорменото тегло стига до 30,5% през 2013 г., като делът на децата със затлъстяване се е увеличил от 12,3% на 13,9%. Наднорменото тегло при учениците  до 14-годишна възраст пък е с по-голямо разпространение в сравнение с това при учениците в гимназиалния курс. Данните сочат, че при момчетата във всички възрасти наднорменото тегло е с по-голяма честота, отколкото при момичетата. Най-сериозен е проблемът при децата от 1-ви до 4-ти клас.

Друг тревожен факт е увеличаването на коремната обиколка при децата, която е показател за натрупване на мазнините в коремната област и индикатор за увеличаване на риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Тревожни са и цифрите относно физическата активност на учениците. Само 22% от момчетата и 13% от момичетата имат ежедневна умерена до интензивна физическа активност в продължение на 1 час, съгласно препоръките за поддържане на нормално тегло и добро здраве, 36% от момчетата и 47% от момичетата прекарват ежедневно след училище 5-6  и повече часа в седнало или легнало положение, показва още проучването.