Ураганът удари Япония

Има пострадали и един изчезнал

Мощният тайфун Неогури връхлетя днес южния японски архипелаг Окинава, като парализира транспорта и принуди базираните там американски сили да отменят дейностите на открито, предаде Асошиейтед прес.


Четирима души са пострадали, съобщи правителството на Окинава, а един рибар е изчезнал от кораб в бурното море край бреговете на остров Кюшу по на север.


Неогури, един от най-мощните тайфуни, които връхлитат Япония това лято, поддържа постоянна скорост на вятъра 194 км/ч и пориви до 240 км/ч, а вълните достигат височина до 14 метра по данни на Японската метеорологична агенция.


Местните летища бяха затворени. Около 50 хиляди души бяха посъветвани да се евакуират, но повечето останаха в домовете си. По-големи щети може да нанесат проливните дъждове в четвъртък или петък, когато тайфунът стигне до сушата.

Той се придвижва към остров Кюшу и след това към остров Хоншу. Очаква се бурята да загуби още от силата си над сушата, но основните щети обикновено се причиняват от пороите, които водят до свлачища и навоводнения.