Бедствието в "Аспарухово" струва 23 млн. лева

Мисия Варна

08-07-2014, 13:49

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

В сумата са и проектите за изграждане на отводнителни канали на мястото на опасните дерета

Общо 19 млн. лева ще струва възстановяването на опустошения от водната стихия квартал "Аспарухово". Сметките за вече извършените и належащи аварийни дейности вече са подадени до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, съобщи за Радио „Фокус” кметът на Варна Иван Портних.

В дните след потопа са похарчени 3,6 млн. лева за отводняване и почистване на наосите. 19 милиона лева пък са нужни за неотложните възстановителни работи по инфраструктура, укрепване на новообразувалите се свлачища, както и по изграждането на двата охранителни канала - източен и западен, по улиците „Моряшка” и „Горна студена” в квартала, допълни кметът.

Проектите за овладяване на двете опасни дерета са правени през 80-те години на миналия век и последно са актуализирани през 2006 година. Нито преди 30 години, нито сега държавата не е намерила начин да ги финансира. През 2011 г. Община Варна е пропуснала да кандидатства и за еврофинансиране за почистване и укрепване на деретата. От отворената тогава програма са се възползвали единствено Аксаково и Долни чифлик.

„Тези мерки са абсолютно необходими в авариен порядък за гарантиране избягването на тежките последици, които видяхме при споходилото ни бедствие. Общата стойност на тези дейности е около 19 млн. лева. Тези остойностявания са направени индикативно на база идейни проекти в по-голямата си част. Когато бъдат разработени, а вече техническите проекти са възложени, на практика ще може да се прецизират стойностите”, допълни кметът Иван Портних. Той изрази увереност, че Междуведомствената комисия ще се събере максимално бързо, за да може тези неотложни аварийни дейности да бъдат осъществени в максимално кратък порядък.

Днес в кметството на район „Аспарухово“ започна изплащането на помощи на 405 домакинства, засегнати при наводнението от 19 юни. Всяко семейство ще получи по 300 лева от общинския бюджет. Вече са готови окончателните списъци на пострадалите. Според подадените декларации пороят е нанесъл щети на 513 къщи и жилищни кооперации. Евакуирани са над 600 души от 148 сгради. 70 от постройките вече са съборени. Съборени са и 30 магазина, съобщава ovarna.bg. Наводнението в „Аспарухово“ засегна около 2 000 души .