Кънев: Кремъл насърчава София да нарушава европейските закони

БСП е приключила партия, категорични са Реформаторите

Истинската цел на посещението на руския външен министър Сергей Лавров в София е била да насърчи българското правителство да нарушава правилата на Европейския съюз. Това заяви пред bTV Радан Кънев от Реформаторския блок.

Вчера Лавров беше на посещение у нас и разговаря с българските власти. Официалният повод за визитата му е отбелязването на 135-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Според Реформаторите обаче зад това посещение стоят и други мотиви.

"Поведението на Лавров в София по отношение на "Южен Поток" е доста интересно, защото той твърди, че нарушаването на европейското законодателство е българска, а не руска инициатива", заяви Радан Кънев.

По думите му това има своята логика, тъй като "Русия многократно е казвала, че преговаря директно с Европейската комисия. В случая обаче това "клинчене" и мошеническо поведение е нещо, което много често се вижда в БСП", заключи Кънев, който заподозря, че управляващите и Лавров "донаместват" процедурата за избор на изпълнител на газовия проект.

"Социалистите имат множество ангажименти към чуждестранните си партньори, почти всички от които са в Кремъл, и много ангажименти към българските си партньори, които си личат от непрекъснато извиращите обществени поръчки, които са увеличени три-четири пъти и то в летен сезон", заяви още Кънев, с което обясни, че БСП стискат властта до последно.

Лидерът на ДСБ смята, че има таен договор за "Южен поток" между правителство и руската страна, който обслужва фирми БСП и ДПС.

Попитан в чий джоб ще отидат парите, реформаторът отговори: "Например на бъдещия лидер на БСП - той е титулярят на БЕХ и със сигурност е водил преговори".

Това негово изказване може спокойно да бъде тълкувано като посочване на енергийния министър Драгомир Стойнев, който през почивните дни бе издигнат за зам.-председател на социалистическата партия и упорито е спряган за наследник на Станишев.

На въпрос удобен ли е Стойнев за Ахмед Доган, Кънев отговори, че въпросът е важен, защото няма данни конкретната кражба да бъде прекратена, защото БСП напуска властта. "Преките връзки в този конкурс са много по-големи за ДПС, отколкото за БСП", аргументира се той.

"Цяла година разлика между правителството на Орешарски и тези фирми не можем да направим. Не знаем чии интереси се обслужва това правителство освен този на определи компании, свързани с БСП и ДПС", посочи той.

"Голямата опасност пред България в днешната политическа криза е не, че БСП ще остане на власт. Тя е бита карта и може да не се върне на власт десетилетия, ако например Борисов не се разбере с нея. БСП може да е приключена партия", каза в заключение Радан Кънев.

Той е категоричен: "Но остане ли ДПС във властта, всичко през последната една година ще е било напразно".