Янаки Стоилов е готов да оглави БСП

За лидерския пост се стягаат още Драгомир Стойнев, Мая Манолова, Илиана Йотова

Янаки Стоилов е готов да оглави БСП и да консолидира лявото политическо пространство, защото усеща доверието на много социалисти, но не би се кандидатирал сам за наследник на Сергей Станишев. Това стана ясно от думите му в предаването „Тази сутрин” по bTV.
По-рано и останалите спрягани за евентуални бъдещи лидери - Драгомир Стойнев, Мая Манолова, Илиана Йотова, декларираха готовност да заемат овакантения от Станишев лидерски пост.


„За мен постовете не са самоцел и не са водещ мотив за политически решения. Правилните идеи все пак не могат да се осъществят, ако не се прилагат от правилните хора”, заяви той в отговор на въпроса дали би застанал на лидерското място в левицата. „Сам не се кандидатирам. Ако виждам, че партията има нужда да изрази позиции, да запази ролята си на фактор. Аз съм създал достатъчно доверие и, да, мога да контролирам лявото”, категоричен бе той.
„Аз не съм от фаворитите на Станишев, но съм част от ръководството и нося своята отговорност. Трябва да се избира между концепции за бъдещето на партията и на страната”, настоя социалистът.
„Чувствам дълг към няколко поколения симпатизанти на БСП, а партията се намира в критичен период в своята история. В БСП трябва да се формира лидерска група от хора, които работят в една посока”, допълни Янаки Стоилов и потвърди, че би искал да бъде част от тази група.
„В това управление се видя, че БСП не може да изпълнява функциите си на мандатоносител. Един от основните критерии за нов лидер, и аз отговарям на него, е независимост от корпоративни интереси, от чужди интереси или други лични причини. Един силен политик не трябва да е удобен за никого”, заяви Стоилов в коментар за необходимите качества на бъдещия лидер. Той не пожела да заеме позиция за Драгомир Стойнев като евентуален наследник на Сергей Станишев.


Стоилов призна, че решението на Сергей Станишев да отстъпи от председателското място в БСП и да признае необходимостта от избор на нов лидер, е труден ход, особено преди предсрочни избори. „Партията трябва да бъде оставена да направи своя избор, да бъде консолидирана на ясна основа, а не просто да бъдат потушени междуличностни скандали”, коментира Янаки Стоилов.
Той потвърди, че следващият лидер ще бъде избран преди традиционния събор на левицата на Бузлуджа, а на въпрос дали ще се качи на върха на мотор, както прави Сергей Станишев, Стоилов отговори: „Да бъде на крилете на доверието на хората, транспортното средство няма значение.”