Има салмонела, няма салмонела ...

Хранителната агенция призна за наличието на заразени пилета в Пловдив

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) все пак признаха за наличието на салмонела по българските пилета.
По-рано днес в медийното пространство беше разпространена информацията за риск от салмонела по птиците на българския пазар. Данните са от анализ на европейската система за известяване за храни и фуражи, която е установила наличието на опасната бактерия по пилешко и пуешко месо в Полша.


От БАБХ първоначално заявиха, че това е стара информация, валидна към декември 2013 г.
Малко след това шефът на дирекция „Контрол на храните” в Пловдив Николай Петков съобщи за 170 кг заразено пилешко месо, открито в региона. От хранителната агенция потвърдиха пред Bulgariautre.bg тази информация.


Става дума за 17 кашона пилешко, които не са стигнали до пазара. Месото не е било предназначено за големите търговски вериги, а за няколко малки магазина в Пловдив. Партидата в момента се проследява, като междувременно се правят проверки в цялата страна.


Всяка нова информация ще бъде публикувана на сайта на БАБХ, допълниха от агенцията.Въпреки всичко този тип салмонела не е опасна за потребителя, тъй като тя изчезва при каквато и да е термична обработка на месото, успокояват оттам.