Вреди ли е карането на колело на мъжката потентност?

Около 80% от колоездачите във Великобритания са мъже

Митът, че карането на колело може да доведе до безплодие и еректилна дисфункция, бе разбит от британските учени, пише британският вестник "Телеграф".


Ново проучване показва, че няма такава връзка, дори когато мъжете карат колело повече от 8 часа и половина седмично. Предишни изследвания установиха, че колоезденето оказва голям натиск върху репродуктивните органи, което може да доведе до проблеми със зачеването. Испанските учени дори предположиха, че състезателите по триатлон трябва да замразяват сперма за всеки случай.


Най-новите открития на Юнивърсити Колидж в Лондон са направени на базата на данни за повече от 5000 колоездачи и показват, че няма място за притеснение.


"Това са добри новини за мъжете, които карат колело. Няма връзка между продължителността на колоезденето и еректилната дисфункция и безплодието", казва авторът на изследването д-р Марк Хамър. "В днешни времена седалките на велосипедите са много по-добри, а натискът от миналото го няма.

Липсата на връзка между колоезденето и безплодието съвпада с притесненията, породени от предишни изследвания за промени в характеристиките на спермата на велосипедистите", продължава той. "Нашето изследване показва, че притесненията за мъжката плодовитост и колоезденето не са основателни. Колкото повече се кара колело, толкова по-полезно е за здравето", казва д-р Хамър.


Около 80% от колоездачите във Великобритания са мъже. Притесненията, свързани с безплодието, са базирани на това, че поради натиска върху репродуктивните органи се намалява кръвния поток, температурата се повишава и се притискат важни нерви.


Учените открили, че мъжете над 50-годишна възраст трябва да внимават с карането на колело. Само половин час на ден удвоява риска от развиване на рак на простатата. При мъжете, които карат колело повече от 8 часа и 45 минути седмично, рискът е 6 пъти по-голям.