Плевнелиев призова за диалог между институции, политици и гражданско общество

Президентът припомни фалита на комунизма и какво е било през 89-та година

Президентът Росен Плевнелиев заговори за предстоящата нова предизборна кампания и за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, като си пожела тя да бъде добронамерена и в нея да не се обещава всичко, но „дай Боже, това, което е обещано, да бъде  спазено".
Държавният глава обърна поглед към изборите по време на форум „Върховенството на закона: основен принцип за устойчива бизнес среда", организиран от Американската търговска камара в България, Германо-българската индустриално-търговска камара и Австрийския бизнес съвет, предаде News.bg.


Плевнелиев напомни още и за своята идея за провеждане на референдум за промени в изборното законодателство, като подчерта, че въвеждането на електронно гласуване, както гласи единият въпрос, е признак на отношение към гражданите и бизнеса и не трябва да се приема само като техника.
„Да си спомним фалита на комунистическия режим и какво имаше в магазините преди 1989 година; какви бяха пенсиите и заплатите през 1986 година", призова още държавният глава.
По отношение на актуалната политическа обстановка Плевнелиев поиска позитивна промяна за един по-добър диалог между институциите, политиците и гражданското общество.  „Гражданите запълват една ниша, на която ние, политиците, сме длъжници. Гражданите ясно заявиха, че искат България да бъде правова държава", отбеляза още държавният глава.
„Върховенството на закона е най-важният приоритет за България днес", заяви президентът Плевнелиев и подчерта, че именно правовата държава е основен стълб на Европейския съюз. Без зачитането на закона, по думите на президента, не може да бъде гарантирано нищо друго. „Всяко нарушение на закона трябва да бъде преследвано", отсече Росен Плевнелиев и обяви, че е важно в България повече - „да не минава номера".


„България има проблем и този проблем не може да бъде крит. Единственият начин да го решим, е да го посочим и да не го крием. Да, България не е там, където иска да бъде в справедливостта към гражданите. Всички ние сме длъжници за това", призна още Плевнелиев.