Ромска свада с фатален край

23-годишен мъж е бил пребит до смърт заради крава

23-годишен мъж е бил пребит до смърт, защото кравата и телето му са влезли в чужда нива и са изпотъпкали насаденото в нея жито. Това се случва северозападното село Попица. Близките на пострадалия търсят саморазправа по примера на биячите – двама братя, чийто баща обясни, че те само са ударили три пъти краваря, съобщи БТВ.


„От назе умрел единия и вазе ще умре, да знаеш. Кръв за кръв, да знаеш”, заканва се един от близките на убития, докато бащата обяснява, че не вярва на полицията, в която е работил 23-години.


Общото между двете страни в конфликта е, че нямат доверие в институциите и са готови да разрешават спора си със сила.


Близка на убития, която се представи като свидетел, каза, че първоначално намерили „телето е делнато, а кравата е насечена” в нивата на братята. „Тия казаха,че всички крави и пастирати ще насекат”, добави в типична за ромите „възбуда”, когато ги дават по телевизията. Друг нейн събрат, който почти заплаши, че „ще изкочим извън нерви” твърди, че линейката е дошла след 40 минути, а полицията след час и половина.


„Щом не сме осигурени да умреме ли, що не ни лукуват, щото сме роми ли”, питат близките на загиналия докато продължават да се заканват на отсрещната страна.