"Ню Йорк таймс" за България: "Кратка банкова криза и корупция"

Новините

08-07-2014, 10:41

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Изданието припомня, че чуждите инвестициите, които общо бяха над 9 млрд. през 2009 г., спаднаха до около 1,4 млрд. долара миналата година.

Опашките от паникьосани вложители в София се изпариха с бързината, с която се появиха. Това може да е била най-кратката банкова криза в историята или пък е прелюдия към още по-бурни събития, коментира американският в. "Ню Йорк таймс" в кореспонденция от българската столица.

В град, където конспиративните теории на са толкова разпространени, колкото и дюнерджийниците, гражданите имат различни версии какво е предизвикало това внезапно паническо теглене на пари от две от най-големи банки в България миналия месец.

Дали се дължи на спор, в който участват двама бизнесмени с политически връзки? Заговор от чуждестранни агенти като отмъщение за това, че България спира строежа на газопровод, предназначен да пренася руски природен газ? Нещо друго? Всичко от изброеното?

Каквато и да е причината, масовите тегления от Корпоративна търговска банка и Първа инвестиционна банка привлякоха отново вниманието към крехката икономика и нефункциониращата политика, които спъват България. Макар присъединяването на България към ЕС през 2007 г. да изглеждаше многообещаващо, страната все още е най-бедната членка на съюза, като брутният вътрешен продукт на глава от населението е около 16 300 долара – стойност, която дори не достига половината от средното за ЕС. Същевременно правителството е обвинявано в лошо управление на икономиката, а ЕС замрази милиарди евро помощи.

Недоволството на Москва от решението на България, взето под натиск от ЕС, да спре работата по газопровода "Южен поток", засили тревогите за увеличаване на напрежението в регион, който вече е разклатен от украинската криза.За мнозина българи, проблемите на страната им идват от връзките на някои бизнесмени с все по-непопулярното правителството на социалистите, водено от Пламен Орешарски. Този кабинет се очаква,да остане на власт само до края на месеца, на 5 октомври ще има предсрочни избори, припомня изданието.Масовите тегления от банките задълбочиха разочарованието сред чуждестранните инвеститори и сред международната бизнес общност. Те разклатиха и доверието в способността на Българска народна банка да надзирава българската финансова система. Поставен бе и под въпрос нейният статут на една от малкото правителствени институции, които функционират сравнително добре.С образована средна класа и атракции като черноморски плажове и старопланински върхове, България беше преди време магнит за чуждестранни компании.

Чуждите инвестициите обаче, които общо бяха над 9 млрд. през 2009 г., спаднаха до около 1,4 млрд. долара миналата година.Корупцията и неправилната политика на правителството – хронични проблеми от падането на комунизма насам – а също и стотиците милиони долари задължение към американски и европейски производители на ток, нанесоха щети на бизнес климата, пише още американският вестник.