Георги Първанов: Коалиция между АБВ и БСП не може да има

Откъде накъде Станишев ще остане председател на Коалиция за България ?

Оттеглянето на Сергей Станишев от председателския пост на БСП е първата стъпка към промяната. Промяната в БСП тепърва предстои, кандидатите ще бъдат повече от двама, въпреки натиска от „Позитано. Даже има опасност всички да се настроят срещу основния кандидат. Това каза пред Нова телевизия Георги Първанов – президент на Република България в периода 2002-2012 година и лидер на партия АБВ.
Въпреки това според него остават и много неизяснени въпроси, като например откъде накъде Станишев ще остане председател на Коалиция за България.
"Така той ще определя пак всичко, което се случва вляво - например, кандидатите за листите за изборите. Дотук виждаме само една малка промяна – рокада на царя и топа”, коментира Първанов.
Той допълни, че не изключва „заради тънката сметка на Станишев” да има негативни настроения към Драгомир Стойнев.


Първанов обясни, че от принципната гледна точка на АБВ не може да се говори за коалиция между БСП и АБВ.
"Това, което ме смущава, да не кажа, че ме възмущава е, че от „Позитано” насочват огъня отново срещу АБВ.
Очевидно ДПС свали от власт сегашното правителство с решаващите ходове, които направи в последните месеци, коментира още лидерът на АБВ.
Според него тази коалиция е била обречена от самото начало, поради изключително скромната и неясна подкрепа и задкулисието при формирането на кабинета. Аз съм присъствал на заседанието на Висшия съвет на БСП в момент, в който беше спуснат един списък с имена на министри, които очевидно министър-председателят при докладването на познаваше.
Той бъркаше текста при докладването на биографиите. Очевидно повечето от тези министри бяха написани на друго място, заяви още Георги Първанов.


Той коментира и проекта „Южен поток“. Да видим фирмите подизпълнители на Южен поток - те са близки до Делян Пеевски, следователно той влияе при формирането на енергийната политика и не само, каза Първанов.
Единственото изказване на политически лидер в Народното събрание за кандидатурата на Пеевски за ДАНС беше на Станишев. Тяхното взаимодействие е очевидно - не забравяйте кой го върна като зам.- министър, от там може би датират корените на тази дружба, каза още Първанов.

 

Лидерът на АБВ засегна казуса Пеевски - Василев.
"Очевидно в момента Цветан Василев е главният потърпевш. В икономически план той ще плати сметката, а в политически ще я плати БСП", предвиди Първанов.
Конфликт, предизвикващ ерозия в банковата и политическа система обаче не може да бъде полезен за държавата, категоричен е той.
Първанов засегна и темата с актуализацията на бюджета:
Най-вероятно ще се наложи актуализация на бюджета, но кога -това решават парламентаристите. Един дебат по актуализация ще извади всички данни около бюджета. Ще бъде безотговорно, ако парламентът не се събере, за да обсъди бюджета, каза Георги Първанов.