Поредица от консултации днес

Поне три консултации за приоритетите на парламента до края на мандата ще се проведат днес

Председателят на Народното събрание Михаил Миков покани лидерите на парламентарните партии, за да обсъдят дневния ред за пленарната седмица. Инициативата дойде от парламентарната група на ДПС, след като миналата седмица поради липсата на кворум бяха провалени всички заседания на Народното събрание. В специално обръщение към гражданите, председателят на парламента Михаил Миков, цитиран от БНР, предупреди, че целенасоченият бойкот е в нарушение на Конституцията:

И вече се наблюдават опити за външна намеса в работата на Народното събрание чрез изземване на конституционните му правомощия и нарушаване на принципа за разделение на властите. Законодателната дейност и парламентарният контрол не могат да се изземват под никаква форма от други органи, особено от временни органи с неизяснен статут, неясни функции и нелегитимен състав.

"Председателят на парламента предлага дневният ред за утре да е този, приет миналата седмица с подкрепата на 177 народни представители. Миков заяви, че може да се стигне и до друго подреждане и включване в дневния ред и на други законопроекти."

Синдикати и работодатели ще проведат също консултации в парламента с лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС. Това се случва след безпрецедентна декларация на национално представителните организации на работниците и служителите, както и на работодателите. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще се срещне с работодателите и синдикатите в 11.00 часа, а в ранния следобед е срещата им с председателя на парламента Михаил Миков и с лидерите на ДПС и БСП. Повод за разговорите са отправените обвинения от синдикатите и работодателите към политическите партии за причиняването на политическа криза в страната. Президентът на КНСБ Пламен Димипров коментира за "Хоризонт" на БНР, че очакват на тези срещи да се поемат политическите ангажименти по определени теми и настояват да се решат три групи въпроси:

"Довършването на споразумението за партньорство и какво ще направи парламентът, за да даде възможност на служебния кабинет да продължи да работи в тази насока, всички закони, които са свързани със санкции, които Европейският съюз ще налага на България, тези, които са в Народното събрание сега, трябва отговорно да направят необходимото, за да не се налагат санкции, докато се свика новото Народно събрание. Бюджетът за следващата година да продължи да се гледа и да се подготвя както от правителството, така и от отговорните институции, актуализация на бюджета на Касата - поне 200 милиона да бъдат гарантирани, за да не бъдат хората по улиците. Спешни решения в енергийния сектор, за да не блокира системата през ранната есен. Правата за ранно пенсиониране и достъпът до пенсионната система да бъдат ясно решени в този парламент. Ако няма такава чуваемост, хората ще бъдат достатъчно готови, да покажат решимостта си, че няма да допуснат това да не стане."

Когато има яснота как ще реагират в Народното събрание, ще има обща реакция на работодателитe и синдикатите,  каза Пламен Димитров.