Синдикатите: Ако няма чуваемост, хората ще покажат решимостта си

Синдикатите и бизнесът заплашиха с все още неизвестни действия, ако до края на парламента не бъде приет спешен пакет от законодателни промени

Авторите на ултимативния документ ще обсъдят своите искания с представители на политическите партии. Ще стигне ли времето на този парламент да приеме законите, за които се настоява?

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира пред БНР: Мисля, че има законопроекти, които вече са готови и само трябва да бъдат гласувани. За някои има степен на готовност и при политическа решимост, при участие на тези, които могат да гарантират мнозинство, може да бъдат приети.

Пламен Димитров увери, че "това не е заплаха, а тревога. Държавата отива на зле. Всички партии трябва да имат отговорно поведение за тези спешни решения. Аз съм убеден, че като чуят нашето мнение и аргументи, ще има промяна в тяхното отношение и се надявам за спешното решение на тези няколко въпроса, които смятам, че са безспорни по неотложност и по значимост както за хората и техните права, така и за икономиката. Ако няма такава чуваемост, хората ще покажат решимостта си."

Изпълнителният директор на Българската стопанска камара Божидар Данев заяви за БНР: Първо ще чуем политиците до какви заключения са стигнали, като са прочели нашата декларация. Българският суверен ги е избрал тези хора, плаща им заплатите, дал им е определени права, но трябва да има и определени отговорности.

Божидар Данев каза още, че "тази обща инициатива на синдикати и работодатели е единен фронт срещу политическите партии, които не се съобразяват с вижданията на нацията. За съжаление партиите започват поотделно да ни изслушват, дори не да се консултират. Те все още не са разбрали смисъла на декларацията ни. Ние искаме да бъдат единни при изпълнение на исканията на българския суверен - да работят. Досега не сме видели визия от нито една партия за развитие. Пътна карта за реформите."