Плевнелиев пред Блумбърг: В моята страна банкова система е стабилна

В България има консенсусна подкрепа за реализацията на нови проекти за пренос на енергоресурс, допълва той

Най-голямото предизвикателство пред българските политици, свързано с предсрочните избори през есента, ще бъде да създадат коалиционна култура и да постигнат съгласие по необходимите стъпки за ускоряване на икономическия растеж и регионалното развитие. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за телевизия Блумбърг, излъчено на 7 юли под заглавие „Bulgaria Says Bank Runs Show Crisis of Confidence". „След период на тежка политическа конфронтация политическите партии трябва да се научат да решават проблемите заедно и след месец октомври в новия български парламент да споделят цената на необходимите реформи", казва държавният глава, пише КРОСС.

Пред Блумбърг президентът е категоричен, че българската банкова система е стабилна, банките функционират нормално и са предприети всички необходими мерки. „Нека бъде много ясно, че в моята страна банкова криза няма, има криза на доверие. Имахме много труден период на политически битки и напрежение и на ниско доверие на хората в институциите. Съчетанието на тези два фактора води до нестабилност", посочва Росен Плевнелиев. „Банките са стабилни и ликвидни, сега трябва да повишим доверието на хората", допълва държавният глава.
Президентът определя отлагането на ключови реформи в здравеопазването, в пенсионната система, образованието, енергетиката, администрацията, съдебната система, като основно предизвикателство пред ефективното членство, интеграцията и модернизацията на страната ни в ЕС. „Всички се надяваме, че след 5 октомври ще имаме правителство, достатъчно смело да извърши реформите, и което ще работи за стабилност. Надяваме се, че ще видим по-отговорна политика в българския парламент", казва още президентът Росен Плевнелиев.

По отношение на проекта „Южен поток" държавният глава посочва, че в България има консенсусна подкрепа за реализацията на нови проекти за пренос на енергоресурси. „Ако Европейската комисия даде зелена светлина на проекта, ще бъдат предприети следващи стъпки, но в момента топката е в Европейската комисия", коментира още президентът Плевнелиев пред телевизия Блумбърг.