Борисов: Здравната каса е натрупала 491 млн. лв. дефицит!

Лидерът на ГЕРБ сключи споразумение с Български лекарски съюз

Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е наложителна предвид генерирания дефицит от 491 милиона лева. По този въпрос е категоричен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който днес сключи споразумение с Българския лекарски съюз (БЛС) в лицето на неговия председател д-р Цветан Райчинов.

На срещата си двамата са взели предвид някои сериозни обстоятелства, включително формираният дефицит на НЗОК от цели 491 млн. лева. В споразумението се посочва още, че съществува реален риск от катастрофа в системата на здравеопазването и че липсват адекватни действия в сектора за неговото стабилизиране от страна на правителството на Пламен Орешарски през изминалата една година от неговото управление.

"Заявяваме, че е наложителна актуализация в бюджета на НЗОК, съответно на Държавния бюджет за 2014г., внесен от Министерски съвет незабавно в Народното събрание и предлагаме средствата да се осигурят за сметка на Държавния бюджет от Раздел II Разходи, т.4 Резерв за непредвидени и неотложни разходи – за икономически растеж и държавност /500 млн./.
ПП ГЕРБ декларира, че ще присъства в пленарна зала на НС, при условие че актуализацията в бюджета на НЗОК, съответно на Държавния бюджет за 2014г., е внесена от Министерски съвет в рамките на седмицата 07.07-12.07.2014 и е точка за разглеждане на редовно или извънредно заседание на Народното събрание.
ПП ГЕРБ поема този ангажимент, пред БЛС и обществото, осъзнавайки тежестта на проблема, критичната ситуация за българското здравеопазване и необходимостта от бързи мерки, по които следва да се демонстрира надпартийна отговорност", гласи споразумението, подписано от Бойко Борисов и д-р Цветан Райчинов.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ изпрати до председателя на 42-то НС Михаил Миков уведомление, че парламентарната група на партията приема внесената от него Програма за работа на Народното събрание, но само при условие, че бъдат добавени за разглеждане точките за актуализация на бюджета на НЗОК.