„Обезвреждат” „жива бомба” край Русе

Община Русе взема спешни мерки, за да предотврати разлив от гудроновите ями, намиращи се на старото сметище край града. Това съобщи заместник-кметът Свилен Иванов, пише БТА.
"Многократно съм предупреждавал, че това е "жива бомба". Гудронът (остатъчен продукт при преработка на нефт) в ямите, образували се от нефтените отпадъци, изхвърляни в миналото от бившия завод за производство на масла "Леон Таджер", пробива под почвата и не може да бъде спрян", заяви Иванов.
В момента разлив има и по участък от намиращата се в близост улица. Заместник-кметът каза, че от утре общинското предприятие "Комунални дейности" ще започне почистването и извозването на гудрона обратно в старото сметище, тъй като опасният отпадък трудно може да се транспортира до друго място.
Иванов припомни, че общината е кандидатствала пред ПУДООС с проект за рекултивация на старото сметище. В момента са внесени всички документи, комисия ги проверява и остава договорът да бъде подписан, като заместник-кметът се надява това да се случи до края на седмицата. Проектът е на стойност 24 млн. лева.
Рекултивацията на сметището предвижда "запечатване" на всички отпадъци, а след това в период от три години ще се извърши залесяване. По този начин няма да има опасност за
околните имоти и земеделските земи. Гудроновите ями ще бъдат затворени с бетонни панели.
Прави се всичко възможно да не се допусне изтичане, заяви Иванов и допълни, че ямите са толкова големи, че преди години в тях е потънал багер.