България може да се размине с мониторинга заради бежанците

Ситуацията е овладяна, смята Сесилия Малмстрьом

Няма нужда България да бъде поставяна под мониторинг заради бежанците. Това мнение изрази еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, цитирана от БНР. В началото на тази година тя възнамеряваше да активира спрямо страната ни специален механизъм за ранно предупреждение заради бавните процедури по обработка на документите на търсещите убежище и лошите битови условия.
Днес обаче Малмстрьом беше категорична, че ситуацията у нас е овладяна и не се налага въвеждане на подобен механизъм. По думите й е постигнат голям напредък, въпреки продължаващия натиск от новопристигащи хора.
„Видяхме в България много, много сериозни усилия за справяне със ситуацията", обясни еврокомисарката.
Тя е категорична, че в момента нито за ЕК, нито за българските власти има необходимост от прилагане на специалния механизъм. Сесилия Малмстрьом допълни, че ще продължат да работят с българските власти и да им помагат с всичко възможно.
По мнение на еврокомисарката не е изключено да има и нови вълни от търсещи убежище, но смята, че ситуацията у нас е под контрол.
Днес в Брюксел беше представен годишният доклад на Европейската служба за подкрепа на бежанците, според който през миналата година България е била от най-засегнатите страни - с ръст на търсещите убежище.