Слон се разплака, след като го пуснаха на свобода (видео)

Животното е било бито и държано оковано в продължение на половин век

Слон, окован във вериги и бит в течение на половин век, се разплаква, когато го освобождават, съобщава британският "Дейли мейл", цитиран от „24 часа".


Раджу редовно е кървял от раните си от оковите с шипове и е трябвало да оцелява само с малкото храна, която му давали туристите в Утар Прадеш, Индия, след като бил хванат от своя собственик. Поради това е изключително слаб.


След 50 години на мъчения животното се разплака, след като бе спасено от организация, бореща се за защита правата на животните.


Базираната в Лондон организация за защита на дивата природа Wildlife SOS спасява Раджу, след като научава за неговите страдания в Индия преди година.


Всеки ден величественото животно е било принуждавано да протяга хобота си и да проси жълти стотинки от случайните минувачи, хранейки се само с пластмасови и хартиени отпадъци.


Миналата седмица екип от 10 ветеринари и експерти по дивата природа обединиха сили с 20 горски и шестима полицаи, за да сложат край на мъченията на Раджу в Ута Прадеш. Мисията по освобождаването на слона се е провела под прикритието на нощта, за да бъдат по-малко хора застрашени по време на опасното спасяване, а и животното е могло да бъде защитено от горещите слънчеви лъчи.


Пуджа Бинепал - говорителят на организацията, описва спасяването на слона като "невероятно емоционално".


"Раджу е прекарал последните 50 години в жалко съществуване, окован денонощно. Това е акт на нетърпима жестокост. Докато го спасяваха, хората от екипа останаха поразени, когато слонът заплака. Беше изключително емоционален момент за всички нас. Ние знаехме в сърцата си, че той разбира, че го освобождаваме. Слоновете са не само великолепни, но са и много интелигентни животни, за които е доказано, че чувстват скръб.


Ние едва ли можем да си представим как той се е мъчил половин век. Докато не се намесихме, той не е знаел какво е да ходиш и да не си окован във вериги - случаят наистина е много трагичен", разказва Бинепал.


Спасяването става възможно, след като собственикът на Раджу не успява да представи в съда никакви документи, доказващи, че слонът е негов.


Не е известно как Раджу се е оказал в ръцете на своя робовладелец. Предполага се, че е бил разделен с майка си още когато е бил много малък.