"Уестингхаус" купува дял в българска държавна фирма

Ще изгражда новата ядрена мощност на площадката в АЕЦ "Козлодуй" на стойност 5 млрд. долара

Очаква се американската компания "Уестингхаус" да купи дял в българската държавна фирма, която ще изгражда новата ядрена мощност на площадката в АЕЦ "Козлодуй", съобщи Ройтерс.

„Преговорите са приключили. Акционерното споразумение е в очакване на одобрение от държавния Български енергиен холдинг и се надявам, че може да бъде подписано през следващата седмица”, е заявил пред световната агенция изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов.

По този начин той потвърждава по-ранните информации в японския печат по темата, информира bTV.

Според Ройтерс, следващата стъпка е започване на преговори за финансирането и същинския строеж на 1 100 мегаватовия реактор AP-1000, който ще струва около 5 млрд. долара. По думите на Генов, новият енергоблок трябва да заработи през 2024 г.

Шефът на Първа атомна е посочил, че нямат основание притесненията за момента, в който се сключва сделката – броени седмици преди оставката на правителството. Ройтерс коментира, че и опозиционната ГЕРБ, „която масово се очаква да спечели изборите на 5 октомври”, подкрепя проекта.

Агенцията напомня, че нашата страна, Чехия, Финландия, Унгария и Словакия в момента са 100-процентово зависими от руските доставки на ядрено гориво, като се допълва, че единствената българска рафинерия се контролира от „Лукойл” и почти всичкото синьо гориво също е само с един доставчик.

„Очакваното споразумение влиза в контекста на стратегията на Европейската комисия, която се обявява срещу „заключването” на страните-членки към единствен доставчик във всички области на енергетиката”, посочва агенцията.