Когато корпоративният интерес е по-силен, институциите могат да имат неприятности

Според бившия шеф на ДКЕВР поскъпването на тока е неминуемо

Във всяка държава е важен балансът между корпоративния и обществения интерес. Когато корпоративният е по-силен, тогава институции, защитаващи обществения, могат да имат неприятности. Така бившият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев обясни пред bTV мотивите за отстраняването си от поста, който заемаше от 2009 до 2013 година.

„Знаете, че ДКЕВР, в състава, който ръководех, беше почнала доста проверки в секторите – предстоеше регулаторен анализ на проектите по изкупуването на електроенергия от „Марица изток” 1 и 3. Планираше се намаление на определени параметри по тези дългосрочни договори”, даде пример Семерджиев по повод на конкретните корпоративни интереси, „бутнали” го от управлението на регулатора.

По думите му, в периода на неговото председателстване в комисията, цените на конвенционалната електроенергия били постоянно намалявани. В крайна сметка обаче те се увеличавали заради изкупуването на ток от ВЕИ, както и заради въпросните неизгодни за страната дългосрочни договори с ТЕЦ-овете „Марица изток”.

На въпрос дали ни очаква шоково поскъпване на тока от 40-50% в следващите месеци, Ангел Семерджиев отговори, че „увеличението е неминуемо”. За това говорели данните за дефицита на НЕК, натрупан в регулираната дейност на дружеството, който данъкоплатците трябва да покрият.

Бившият шеф на ДКЕВР разкри какви за заплатите в регулатора – около 5-6 хиляди лева получавал член на комисията. Председателят взимал с около 5% повече. Това било разпоредено по закон – сума от няколко средни заплати за сектор енергетика.

Семерджиев обаче определи като „мит” информациите, че имал спестявания от десетки и дори стотици хиляди левове и скъпи имоти. Проверка на НАП за 6 години назад показала, че харчил само това, което получавал.