Нова вълна от фалшиви български документи в Милано

Хванали сърбин с 3 различни самоличности

Все повече зачестяват в Милано случаите на измамници, издирвани от европейските полиции, които използват фалшиви български документи. За тази тенденция алармираха местните власти на специална пресконференция, съобщава "24 часа".


Сайтът на кметството на Милано информира за последния случай със сърбин, представящ се с три самоличности – сърбин от Сърбия, българин от Пловдив и българин, роден в Париж. Става въпрос за “фалшив” Димитър Стоянов Цонев, роден в Пловдив през 1973 г. Той е и българинът Д. Т., роден в Париж през 1972 г., а също и сърбин, роден в Пожаревац през 1972 г.


“Българинът” бил спрян при контролна проверка на пътя. Пред полицията показал италианска лична карта на живеещ в Милано български гражданин. Проверката показала, че за него има европейска заповед за издирване, тъй като е разследван за серия от международни измами. Те били свързани с тежката промишленост и търговията с диаманти. “Българинът” обаче бил и шеф на благотворителна фондация за събиране на средства за африкански деца.


След обиск на миланското му жилище били открити многобройни фалшиви документи и фотокопия, свързани с различните му самоличности. На базата на тях той имал истински документи за получавани заплати, банкоматни и кредитни карти, шофьорски книжки от Сърбия и България, вписвания в Търговската камара, в службите по социално и пенсионно осигуряване, фискални номера. В дома му били открити и 13 хиляди евро в брой.


Според полицията само през последните дни са били регистрирани поне 15 случая на руснаци, украинци, сърби, които легализирали престоя си в Милано с фалшиви паспорти на граждани от ЕС – най-вече българи или литовци. От януари досега пък от контролираните 571 подозрителни документа 482 се оказали фалшиви. През миналата година също 83% от проверените 2175 документа се оказали подправени.


Според Тулио Мастранджело, командващ полицията в Милано, все повече чужденци използват фалшиви документи, за да прикрият съдебни разследвания или присъди в миналото си и за да могат да се придвижват свободно из страните от ЕС.