Берлин поиска "бързи и ясни отговори" от САЩ

До момента Белият дом и Държавният департамент отказват да коментират арестуването на 31-годишния служител на германските разузнавателни служби

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че твърденията, че германец е работил като двоен агент за американското разузнаване са сериозни и ако са истина, те са в пълно противоречие на сътрудничеството между страните, което трябва да бъде, съобщава Ройтерс.

Канцлерът коментира темата на пресконференция по време на посещението си в Пекин.

До момента Белият дом и Държавният департамент отказват да коментират арестуването на 31-годишния служител на германските разузнавателни служби.  Според политически и разузнавателни източници мъжът твърди, че е предал документи на американски контакт.

Междувременно германският президент Йоахим Гаук заяви пред телевизия ZDF, че ако се потвърди, че САЩ са работили с германски служител на разузнаването, то трябва твърдо да се каже: „Достатъчно!".

Вчера германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че очаква правителството на САЩ да даде „бързи и ясни отговори". „Тази афера трябва да бъде разрешена бързо", подчерта той пред германска телевизия.

Смята се, че двойният агент, който бе арестуван в сряда за това, че е работил с ЦРУ, е предал над 200 документа чрез криптирани мейли и USB по време на срещи във Виена в замяна на 25 хиляди евро. По непотвърдена информация агентът е имал достъп до информация от всички чуждестранни операции на разузнаването и самоличността на агентите, също документи от парламентарната комисия, която разследва програмата на американската Агенция за национална сигурност.