Сергей Лавров пристига в България днес

Два протеста посрещат руския външен министър


Руският външен министър Сергей Лавров ще посети днес България. Визитата е по покана на българския му колега  Кристиан Вигенин, във връзка с 135-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Първият дипломат на Русия пристига на двудневно посещение на 7 и 8 юли. В програмата му са предвидени срещи с външния министър Кристиан Вигенин, с премиера Пламен Орешарски, с парламентарния шеф Михаил Миков, с президента Росен Плевнелиев.

Москва се надява, че по време на своята визита ръководителят на руската дипломация ще успее да постигне напредък по въпроса за изграждането на българския участък на газопровода "Южен поток". Неговият български домакин изрази по-рано надеждата си, че строителството на тръбопровода на българска територия ще продължи след няколко седмици след получаване на разяснения от Европейската комисия. Планира се провеждането на съвместни консултации за активизиране на сътрудничеството в рамките на ООН, ОССЕ и други международни организации.

"Надяваме се да обменим становища по ситуацията на Балканите, Близкия изток и в Черноморския регион, по подхода на двете страни по правозащитната проблематика, противодействието на тероризма и другите нови предизвикателства и опасности както на глобално равнище, така и в двустранен формат", се отбелязва в съобщението на министерството на външните работи на Русия.

В програмата на посещението е предвидена и среща на руския външен министър с президента Росен Плевнелиев. Разговорите между двамата е предвидено да се състоят в сградата на Президентството на "Дондуков" 2 от 12:15 ч., съобщават от канцеларията на Плевнелиев.

Предвидена е среща и с министър-председателя Пламен Орешарски.

Ръководителят на руската дипломация ще има среща и с председателя на Народното събрание Михаил Миков. Срещата се очаква да бъде от 15:15 ч., в Зала 3, Източно крило, сграда на Народното събрание на площад "Княз Александър І".

По-рано Сергей Лавров ще разговаря с председателя на Групата за приятелство България - Русия Николай Малинов.

Планирано е и подписването на междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицината.

Важно направление за увеличаване на търговските отношения се разглежда развитието на директна фериботна линия, свързваща Варна с руското пристанище Кавказ, пояснява министерството.

Москва също така констатира позитивна тенденция в развитието на туристическия обмен между двете държави.  Броят на руските граждани, посетили България през 2013, е нараснал в сравнение с предишната година с 14% и е надхвърлил 680 000 души.

Междувременно стана ясно, че два протеста ще посрещнат руския външен министър - пред сградата на Министерството на външните работи в 12:30 часа и пред Министерския съвет в 15:00 часа.