Гигантски робот подхвърля коли (Видео)

Запознайте се с BugJuggler

Представете си огромен метален робот с височината на кулокран, който жонглира с автомобили под бурните овации на хиляди зрители. Точно това се опитват да направят група американски инженери и предприемачи. Те разработват огромен робот с височина 21 метра, чиято цел е, нито повече, нито по-малко да развлича хората като мята автомобили във въздуха.

Това безспорно е едно от най-необичайните (или нелепите, въпрос на гледна точка) изобретения, за които някога сме чували. Използваният в случая термин "робот" не е съвсем коректен, доколкото всъщност става дума за огромен екзоскелет, управляван от човек, надарен едновременно с добри жонгльорски умения и изключителна смелост.
BugJuggler ще се задвижва от мощен дизелов двигател, който ще служи и за електрически генератор. Движението ще се осъществява чрез хидравлична система, която ще постави на изпитание границите на този вид технологии. 
Идеята е металното чудовище да служи като атракция на различните екстремни автомобилни шоута, които са изключително популярни в САЩ. При това обаче веднага можем да си представим и някои доста по-практични приложения за една такава машина, например за разчистване след природни бедствия.
Няма съмнения в техническата компетентност на екипа, който иска да създаде огромния жонгльор, доколкото в него участва и бивш инженер на NASA, който е съавтор на важни "космически" патенти. Това, което не е ясно е доколко проектът изобщо е осъществим със съвременните технологии.
Колкото до това дали BugJuggler може да се превърне в успешен бизнес - нямаме никаква идея. Единственото, в което сме абсолютно сигурни е, че гигантските роботи са нещо, което винаги привлича вниманието. В момента новооснованата компания BugJuggler LLC търси инвеститори, за да реализира своята амбициозна визия, пише сп. Обекти.