Разраства се скандалът с подслушване в САЩ

Агенцията за национална сигурност е събирала данни и за граждани в интернет

Американската агенция за национална сигурност (АНС) е събрала данните на огромно количество обикновени потребители в интернет. За това свидетелства анализ на документи, предоставени от Едуард Сноудън за в."Вашингтон пост".

Според изданието девет от десет души в прихванатата база данни не са имали никакво отношение с хора, за които по закон се изисква следене. Разузнавателната агенция обаче ги е взела на прицел, просто за да има кого още да наблюдава.

Мнозина от тях освен това са американци, въпреки че администрацията във Вашингтон нееднократно уверяваше, че не следи хората в Съединените щати.

Близо половината от файловете с "имена, имейл адреси и други детайли са маркирани от АНС като принадлежащи на граждани на САЩ или на постоянно пребиваващи", установява печатното издание.

Проследяването на комуникациите е довело до залавянето на някои заподозрени в тероризъм като Умар Патек, смятан през 2002 г. за извършител на бомбения атентат на остров Бали, припомня "Вашингтон пост".

Анализатори обаче окачествяват много други файлове като безполезни, защото съдържат лични обстоятелства като любов, извънбрачни връзки и финансови безпокойства, допълва вестникът.

Вашингтонското издание казва, че проучването му е обхванало 160 хил. имейла и есемеса и 7900 документа, извлечени от над 11 хил. онлайн акаунта, събирани в периода 2009-2012 г.

Представители на американските разузнавателни служби, отказаха да потвърдят или отрекат автентичността на информацията, предоставена от Сноудън на вестника, предава БТА.