Какво ни очаква след 10 години?

Експерти са съставили списък на радикалните промени, които ще преживее светът към 2025

Аналитици от агенцията Thomson Reuters са направили подробна прогноза на иновациите за близките 10 години.

Експертите са съставили списък на радикалните промени, които ще преживее светът към 2025 година, и са го публикували със заглавието The World in 2025: 10 Predictions of Innovation (Светът през 2025 г.: 10 иновационни предсказания). Изследването е насочено към изучаването на перспективите на сферите на бизнеса, интелектуалната собственост и науката и се основава на анализ на глобалните тенденции в тези сфери.

Според учените сертификат за пилот ще има в джоба на всеки, както шофьорската книжка днес, тъй като електролетите ще станат много разпространени, безопасни и удобни за използване. Квантовата телепортация ще стане всекидневие, а нелечимите сега болести по простота на терапия ще бъдат сродни на съвременния грип.

В рамките на своята работа изследователите използвали Thomson Reuters Web of Science и определили 10-те най-перспективни научни направления, основавайки се на анализ на популярните теми. Експертите се обърнали и към базата данни Derwent World Patents Index за определяне на 10-те най-добри нови патентни сфери с най-голям брой изобретения.

В тези сфери, които представляват най-високо ниво на бизнес и научноизследователски интерес, били определени „горещите точки“ – технологии и области на знания, където в най-близко време ще има научен пробив.

„Ние нямаме кристална магическа топка за правене на предсказания, но сме използвали най-точните данни, цитати в научната литература и информация за патенти, за да направим нашата прогноза. Анализирайки текущите изследвания, опитно-конструкторските разработки и търговски проекти, успяхме да осветим някои интересни аспекти от близкото бъдеще“, разказва президентът на отдел „Наука и интелектуална собственост“ на Thomson Reuters Базил Мофта.

Както разказват авторите на изследването, най-трудното било да се изберат 10-те най-добри, тъй като в последните години се наблюдава инвестиционен бум в научните компании, но най-ефективните и перспективните изследвания досега се провеждат в университетите и научните институти.

Не е трудно да се досетим, че в близките години ще настъпи преврат в енергетиката – това е първото, което се хвърля на очи, когато започнеш да анализираш перспективите и тенденциите в технологиите и промишлеността.

С всеки ден расте броят на изследванията, насочени към развитието на слънчевата енергетика, а държавите все по-лоялно започват да се отнасят към идеята за преход към алтернативни източници. След 10 години, според изследователите, слънчевата енергия ще се използва от по-голяма част от населението на света.

Втората особеност е намаляването на броя на възрастовите заболявания, особено на Алцхаймер и други форми на деградация на мозъка и тялото. Голямото поколение, родено по време на бейби бума, към 2025 година ще бъде на около 80 години, затова търсенето на лечение на възрастови заболявания ще нарасне и множество инвестиции ще бъдат насочени в тази сфера.

Грандиозен преврат трябва да настъпи и в сферата на лечението и профилактиката на заболяванията. Учените свързват този момент с неминуемото разпространение на практиката за редактиране на генома, което ще направи възможно лечението на смъртоносни днес генетични недъзи.

Мечтата за прекратяване на глада и жаждата по цял свят също ще се сбъдне. Колебанията на цените на продуктите от продоволствието ще станат преживяване от миналото благодарение на технологии по отглеждане на качествени хранителни култури практически във всякакви условия.

Вместо шофьорска книжка всеки ще има лиценз за пилот. Експертите са сигурни, че аерокосмическата промишленост се развива с гигантски крачки, което ще позволи към 2025 година всеки да има малко транспортно средство за индивидуално придвижване по въздуха на неголеми разстояния.

Всичко, което ще ни заобикаля, ще бъде цифрово. „Умни“ домове и транспортни средства ще се адаптират под потребителите и ще изпълняват техните команди още преди да са прозвучали. Ще останат ли книги и списания, или ще четем от таблети – още не е ясно. Но и такъв вариант не е изключен, тъй като дори във века на поточните медии някои домове пазят грамофони и плочи.

Нефтът ще остане в далечното минало. Вместо него повсеместно ще се ползва целулоза, която се явява 100% разлагаща се, а значи – екологична.

Лечението на рака ще бъде таргетно, тоест насочено изключително към тумора без увреждане на здрави клетки от организма. Така ще се снижат токсичните странични ефекти, които сами по себе си вредят на организма не по-малко от тумора.

На всяко новородено дете ще бъде провеждано секвениране на генома и картографиране на ДНК. Така ще се установяват скрити безсимптомни заболявания и предразположеност към различни недъзи. Данните ще се прилагат към медицинския картон, което ще облекчава по-нататъшната диагностика.

Последното, за което споменават експертите, е разпространението на квантовата телепортация. Разбира се, предмети и хора и след 10 години няма да се телепортират през пространството, но квантовото предаване на данни, което е много по-безопасно и по-бързо от обикновеното, ще стане всекидневие.

Верни ли са предсказанията на експертите от Thomson Reuters, ще разберем много скоро.

 

Източник: Мега Вселена