Диктаторът Мугабе: Белите трябва да си отидат!

Зимбабве вече не е земя на белите фермери!

Президентът на африканската Зимбабве - Робърт Мугабе, официално затвърди славата си на диктатор, като обяви най-голямата форма на расизъм в съвременния свят, предадоха късно снощи световните медии.

С ново постановление 90-годишният държавен глава отнема правото на "белите" жители на страната да притежават земя. След рестриктивната поземлена реформа от 2000 година в сряда Мугабе стигна по-далеч, обявявайки, че "Зимбабве не е земя на белите фермери".

"Има бели фермери, които все още имат земя и се ползват със защитата на няколко министри от кабинета, политици и лидери", каза президентът. "Това не трябва никога да се случва."

"Ние казваме "Не" на белите, които притежават нашата земя и те трябва да си отидат. (...). Те могат да притежават фирми и апартаменти в нашите градове, но не и тяхната почва", заяви Мугабе.

"Тя е наша и това съобщение трябва да се чуе високо и ясно във Великобритания и САЩ", заключи той.

Причината новината да е толкова малко разпространена, коментират медиите, е, че американският държавен глава Барак Обама, чиято политика осъжда всички форми на расизъм, все още не е излязъл с официално изявление по случая.

Проявите на обратен расизъм са една от формите на неравнопоставеност, разпространена в Черна Африка, която в наши дни все още не може да бъде изкоренена. Подобни постановления и политики могат само да я задълбочат.