Апаш с гривна за следене си купува фалшива диплома

Янчо има 26 престъпления в досието си, от които 11 са за шофиране без книжка

Прочутият апаш от шуменското село Преселка Янчо Христов-Яшара (42 г.), който стана вторият човек у нас с електронна гривна за проследяване на крака, пак се забърка в криминално приключение, съобщава "24 часа".

В петък към 14,30 ч криминалисти от Шумен го засекли да получава фалшиво удостоверение за завършен седми клас. "Сделката" станала в автомобил на бензиностанция на бул. "Симеон Велики". При акцията е задържан 45-годишният Ю. Ю. от Шумен, който предавал дипломата менте, в която фигурирали данните на недоучилия Янчо.

Яшара платил за документа 200 лв. авансово, а след получаването му е трябвало да брои още 100 лева.

Познати разказаха, че целта на Янчо била с фалшивата диплома да се запише в 8-и клас и да завърши основно образование, което му отваря пътя към мечтаната шофьорска книжка.

Той има 26 престъпления в досието си, от които 11 са за шофиране без книжка. Името му нашумя през април т.г., след като сам даде съгласие да му поставят гривна за проследяване за 6 месеца. Стана подходящ за участие в националния експеримент, защото последното му наказание за шофиране без свидетелство е 3 г. пробация и забрана да напуска пределите на дома си от 19 ч вечерта до 7 ч сутринта.

"Не мога да повярвам, че Янчо се е замесил в подобно нещо. Той се промени много", с почуда обяви Жечка Георгиева, кметица на село Преселка. Доскоро Янчо се подписваше при нея 2 пъти седмично.

 Вече е минал на по-лек режим и слага параф пред пробационен служител веднъж месечно в Нови пазар. До 1 юли успял да изработи и всичките си 960 часа безвъзмезден труд в полза на обществото.

Кметицата била чула от Янчо, че ще учи в основното училище в с. Стефан Караджа, Силистренско. Пред пробационните служители той обяснявал, че иска да завърши по-бързо образованието, защото чул, че ще променят закона и книжка ще се взема само след средно. Колата пък му е необходима, защото се препитава с покупка и продажба на животни по селата.