Грешките, които допускаме по време на работа

Ако шефът не иска да ви чуе, все пак опитайте - това е в полза и на фирмата

Как да разговаряте с шефа, така че да ви чуе?

Помолете за разговор и спокойно обяснете какво ви притеснява. Изложете оплакването си така, че да може той да отстъпи с достойнство или пък да направи компромис, пише Розали. Ако предварително сте наясно какво ще е становището на шефа, пригответе се за три фази на разговора:

Първа фаза: Възможно е той да не е бил предубеден спрямо вас, а ако е бил, може да е склонен да поправи грешката си. Внимателно проучете почвата и подберете думи, които не крият риск от недоразумение. Например: „Този месец получих по-малка премия. Може би поради това, че сте претрупан, не сте могли да прецените колко работа съм свършила...“

Втора фаза: Ако веднага стане ясно, че шефът не е доволен от вас, използвайте фактите: „Може би някой ви е информирал неточно, затова искам да ви кажа, че...“

Трета фаза: Ако шефът започне да доказва колко са неубедителни вашите аргументи, кажете му, че в последно време по цели нощи мислите за работата си. Предложете решения, които ще донесат полза не само на вас, но и на фирмата.

Много хора мечтаят за добра работа и прилична заплата, но не всички успяват...

Най-досадните офис навици са:

    Лошите маниери: Когато не поздравявате всички, а само определени колеги. Когато не се отзовавате на молба за помощ.

    Бягането от отговорност: Когато всички получават равно възнаграждение независимо кой колко работи, винаги се намират хора, които поемат по-малко задачи.

    Неспазването на поети ангажименти: Ако сте казали на колегата си или шефа, че с удоволствие ще свършите нещо, а после се окаже, че сте забравили, е доста несериозно отношение.

    Високото говорене по телефона: Независимо дали става въпрос за личен или служебен разговор, гласът ви не трябва да кънти над всички. По-добре излезте навън, особено ако разговорът е дълъг.

    Споделянето на детайли от личния живот: Можете да споделите с приятелката си как сте прекарали уикенда с любимия...