Управляващите не спазват споразуменията, постигнати на консултациите при президента

В ситуацията на политическа криза в държавата ГЕРБ проявява толерантност

Неспазването на споразуменията, постигнати на консултациите при президента и в Народното събрание, е сред причините за напускането на пленарната зала от парламентарната група на ГЕРБ. Това каза пред Радио „Фокус”-Шумен народният представител от ГЕРБ Донка Иванова. Другото споразумение - приемане на изменение и допълнение към Наказателния кодекс във връзка с банковата криза, направено от БНБ след опита за криминално вмешателство в стабилността на банките, предвиждащо санкции за зловредни слухове и всяване на паника сред вложителите, също не се е изпълнило. При тези ситуации няма как да приемем упрека и обвинението, че ГЕРБ саботира кворума в пленарна зала, каза Иванова.

В ситуацията на политическа криза в държавата парламентарната група на ПП ГЕРБ проявява толерантност, за да се приемат приоритетни документи, но управляващите не са коректни при спазване на споразуменията. Вместо това се правят множество предложения за обсъждане на проектозакони, а премиерът заявява, че Републиканският бюджет няма да се актуализира. Игнорира се предложението на ГЕРБ Законът за МВР да влезе в сила от 1 януари 2015 г., защото сега не е обезпечен финансово. Вместо това Главния секретар на МВР бе назначен за следващите пет години, направи се кадрова чистка в Българска банка за развитие, сключват се трудови договори, в това число в дипломатически служби, считано от 1 януари 2015 г. Бе поставен абсолютен рекорд по обявяване на обществени поръчки. От 1 юли влязоха в сила промените в Закона за обществените поръчки, които предполагат по-голяма прозрачност, а само на 30 юни бяха стартирани 300 процедури за стотици милиони левове. Каква е причината за бързането всеки може да се досети, каза още Иванова. И всичко това се обяснява като съвпадение, и нещо повече - като проява на загриженост и дори съдействие на бъдещото правителство.

Но парламентарната група на ГЕРБ е в Народното събрание, и ако след консултациите, които ще се проведат във вторник, има коректно отношение, ние ще проявим отговорност, декларира Донка Иванова. Тя допълни, че ГЕРБ ще направи необходимото, за да бъдат обсъждани важните законопроекти за следващите месеци, защото наистина се отнася отговорно към принципите на парламентаризма и демокрация.