Равносметката след вчерашните протести в Скопие

Десетки са ранени и арестувани

Сблъсъци избухнаха в Скопие по време на протест срещу съдебно решение, предаде БГНЕС. Около 20 полицаи и няколко демонстранти бяха ранени.

 

Арестувани са шестима демонстранти, един от тях е откаран в болница. Има няколко със сериозни наранявания, но без опасност за живота.

 

Около 2 000 етнически албанци протестираха срещу доживотната присъда, която получиха шестима души за убийство на петима македонски младежи преди две години. Това беше определено от властите като „терористична атака”.

 

Сблъсъците избухнаха, когато демонстрантите опитаха да проникнат в сградата на съда в Скопие, който произнесе присъдата. Те хвърляха камъни и счупиха няколко прозореца, преди намесата на полицията. Органите на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат демонстрантите.


На 12 април 2012 година телата на петимата застреляни бяха открити край езерото до Смилковци, северно от Скопие. Двадесетина заподозрени от албански произход бяха арестувани тогава, много от тях принадлежащи към радикални ислямистки групи.


Убийството бе последвано от сблъсъци между македонци, протестиращи срещу престъплението, и полицията.


Двама от шестимата обвиняеми бяха осъдени задочно, тъй като те са в затвора в съседно Косово, където изтърпяват наказание лишаване от свобода за незаконно притежание на оръжие. Македония започна процедура за тяхното екстрадиране.


Адвокатите на осъдените заявиха, че ще обжалват.


В обща декларация представителите на ЕС, ОССЕ, НАТО и американското посолство в Скопие призовават „за успокояване и въздържане от насилие". Те призовават гражданите и политическите лидери на страната чрез диалог да разрешат всички въпроси и да се спазва етническата толерантност. В декларацията се подчертава, че всички имат право на протест, но без да се използва насилие, съобщава Нова телевизия.