Ким Чен-Ун с нови заплахи към Южна Корея

Лидерът на Северна Корея лично ръководил военно учение

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун предупреди южната си съседка, че „горчиво ще съжалява" при нахлуване в оспорваната морска територия, докато лично ръководеше пълномащабни военни учения по превземане на противников остров, съобщава държавната медия на страната, цитирана от The Telegraph.

KCNA поясни, че Ким е взел нещата много на сериозно и „твърдо предупреждава", че „ако враговете отново направят грешен избор на грешния ден в оспорваните води, той ще ги накара да съжаляват горчиво за техните действия".

Лидерът на комунистическата държава обяви, че югозападните води на Северна Корея са изложени на „чести заплахи" от Юга, повтаряйки, че преди няколко дни снаряди на Южна Корея са паднали в севернокорейски териториални води.

В ученията участват трите основни подразделения на армията. Превземането на противников остров е като своеобразна подготовка за нападение на пет острова, контролирани от Южна Корея, които се намират близо до югозападната част на Северна Корея.
Южна Корея се опасява, че тези острови ще бъдат първа цел на КНДР в случай на въоръжен конфликт.

В рамките на ученията са използвани артилерийски оръдия с различен калибър, военни кораби, подводници, изтребители, бомбардировачи и транспортни самолети, отбелязва държавната медия на КНДР.

Ким наблюдава успешно превземане на вражески позиции от севернокорейската армия чрез „добре организирана операция по изискванията на модерната война", допълват от медията.

„Смъртоносен артилерийски бараж" срещу острова бе последван от изпращане на парашутно-десантни войски", пояснява агенцията.

Припомняме, през последната седмица КНДР проведе няколко ракетни теста като негодувание от държавното посещение на китайския президент Си Цзинпин в Южна Корея.

Ким Чен-ун все още чака покана от Пекин.