САЩ има нова шампионка по ядене на ход-дог

А вие можете ли да изядете такова количество за 10 мин.?

Калифорниецът Джоуи Честнът спечели в петък осмата си поредна титла на световен шампион по бързо ядене на хотдог в Ню Йорк и се възползва от поредния си връх, за да предложи брак на приятелката си. При жените "Черната вдовица" бе изпреварена.

Честнът, който на 30 години тежи 102 килограма при височина 1,82 м , погълна шестдесет и един хотдога за десет минути. Не се наложи да подобрява собствения си световен рекорд от миналата година - 69 питки с кренвирш.

"Не успях да вляза в ритъм", довери победителят след състезанието. Но то няма да остане незапомнено. Преди конкурса, на колене, той предложи брак на приятелката си пред около 30 хил. превъзбудени зрители. "Да", отговори Несли Рикаса, която също участва в хранителния конкурс.

При жените обаче притежателката на титлата Соня Томас трябваше да отстъпи пред новопоявилата се Мики Судо, която погълна 34 хотдога, оставяйки зад себе си 46-годишната "Черна вдовица" (прякорът на Томас), с "едва" 27,75 хотдога. Рекордът обаче остана притежание на Соня. През 2012 година тя изяде за 10 минути цели 45 броя.

Мики определи победата си над Томас като "невероятна". Седемнайсет мъже и тринайсет жени бяха в списъка на участниците в състезанието (International Hot-dog eating contest), организирано всяка година на националния празник на САЩ в Кони Айлънд, Ню Йорк, в центъра на празничен панаир.

Състезателите имат на разположение огромно количество от традиционния за американския "фаст фуд" (бързо хранене) сандвич и 10 минути.

Каква е тайната на тези "спортисти", чийто шампион погълна 17 хил. калории? Всички топят хляба във вода и пият по време на светкавичното "хранене", за да свалят храната надолу по-бързо. Някои подскачат на място, за да помогнат на хотдога да слезе към стомаха.

Наричана "Черната вдовица" за многократно е побеждавала мъжете, 45-килограмовата Соня Томас може да се утеши с 23 световни рекорда в подобни на това състезания. Тя е световен шампион по ядене на бял боб, с доматен сос (3,82 кг за 2 минути и 47 секунди), омари (44 рака за 12 минути), както и на стриди, с 47 дузини (564 бр.) погълнати за 8 минути, според федерацията (Major League Eating) която наблюдава стриктно всички професионални състезания за ядене.

Първото състезание по ядене на хотдог е проведено през 1916 година. На времето шампионът е успявал да изяде едва 13 за десет минути.