Ракът е лечим, ако бъде открит навреме

Болестта на Ходжкин е злокачествено образувание на лимфната тъкан

Младата американска тенисистка Виктория Дювал съобщи в петък, че се бори с рак, който ще я отдели от кортовете, докато премине курса за лечението му. За щастие болестта е открита в ранен стадий, съобщи АФП.

Дювал е едва на 18 години. Тя има болестта на Ходжкин, която е диагностицирана след първия й квалификационен мач на Уимбълдън.

"Присъствието на корта ми дава възможност да се успокоя", каза американката, която победи на трева Сорана Кърстя от Румъния в Лондон в първия кръг, преди да бъде елиминирана от швейцарката Белинда Бенчич.

Дювал сега ще се подложи на лечение, но ракът е открит рано и е изолиран достатъчно, за да може да се очаква възстановяване в рамките на няколко месеца.

Болестта на Ходжкин е злокачествено образувание на лимфната тъкан. Той се среща с честота два до три случая на 100 хил. души годишно. Най-често - сред млади хора между 20 и 30-годишна възраст. Засега причините за възникването му не са ясни, обсъжда се участието на вируси, но все още точни доказателства липсват. Със сигурност е установена липсата на наследственост.