Седем държави разтревожени за енергетиката ни

Посланици пишат на Миков депутатите да не подкрепят ДКЕВР

Седем държави изразяват тревога за енергетииката ни в писмо до председателя на Народното събрание Михаил Миков. Посланиците на  Австрия, Великобритания, Република Корея, САЩ , Франция, Чехия и Япония изказват безпокойството си от изискването на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъдат намалени цените и количеството изкупувана електроенергия от възобновяеми източници и от двете американски централи в "Марица изток".

Писмото е било внесено в парламента в началото на тази седмица, информира Дневник. Преди дни ДКЕВР с жалба до Европейската комисия поиска Брюксел да обяви за неправомерна държавна помощ договорите на НЕК за задължително изкупуване на енергията от ТЕЦ "Контур Глобул Марица Изток 3" и ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и за прекомерна държавна помощ  - договорите с ВЕИ-производители.

Посланиците предупреждават, че подобни мерки няма да решат сериозните предизвикателства пред българската енергетика, а "още повече ще подкопаят жизнеспособността на електроенергийната система". Дипломатите изтъкват, че предлаганите от регулатора решения са временни, а не част от стратегическо решение за възстановяване и дългосрочно развитие на сектора.

Подобни мерки могат да имат сериозен негативен ефект не само върху компаниите, но ще нанесат потенциални вреди и на банките, които са ги финансирали, изтъкват посланиците като напомнят, че инвеститорите са сключили договорите с българската държава "добросъвестно и в дух на доверие". В писмото си до председателя на НС посланиците отбелязват, че реформата на енергийния сектор в България е предизвикателство за няколко поредни правителства и изразяват готовността на представляваните от тях държави да споделят опита от собствените реформи. Подчертават също, че инвеститорите се нуждаят от редовен обмен на идеи с широк кръг компетентни институции.

Чуждестранните дипломати призовават парламента да се въздържи да променя законодателството в духа на решенията на регулатора преди притесненията на бизнеса да бъдат чути. Те изразяват надежда в открит и честен диалог между правителството и бизнеса да бъдат намерени дългосрочни решения, които ще помогнат на България да се върне към устойчив растеж.