Размерът на заплатата – една малка тайна

КНСБ: Никой не знае как се определя

„Една малка тайна е на каква база точно е сметнат размерът на трудовото възнаграждение. Това е израз на определена политика и мислене. Просто е прието, че формирането на трудовите възнаграждения трябва да бъде затворен процес. Как се формира една заплата и защо? На тои въпрос трудно може да се отговори.”

Мнението е на вицепрезидентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/, Чавдар Христов.  Според него, тази липса на информация не е със случаен характер. От задругата имат свои предложения за усъвършенстване на законодателството по заплащане на труд.  Синдикалистите настояват за дефиниране на понятието за колективен трудов договор в отрасли и браншове , финансирани от бюджета на държавата, както и повече яснота за това между кои страни се сключва.

От КНСБ сакатегорични, че е нужен текст в трудовия кодекс, според който Министерски съвет, да определя видовете допълнителни трудови възнаграждения и обезщетения по трудови правоотношения. От конфедерацията са на мнение, че е нужно учредяването на отдел, който даследи колективното трудово договаряне по работните заплати, предава Агенция „Фокус”.

Сред  предложенията попада и: в Наказателния кодекс (НК) да се създаде нов текст, според който длъжностно лице, което не изпълнява служебните си задължения, свързани със заплащанията на гарантирания размер на трудовото възнаграждение, вследствие на което то не бъде изплатено в уговорените срокове, да се наказва с лишаване от свобода до 1 година.