Всяко пето земетресение е заради добиването на шистов газ

"Такъв голям брой повтарящи се земетресения не може да бъде част от природна система"

Не по-малко от 20 на сто от земетресенията, регистрирани през последните години в американския щат Оклахома, най-вероятно са свързани с добиването на шистов газ чрез хидравлично разбиване. Това твърдят Кейти Керанен, професор от Корнелския университет, както и учени от други организации в изследване, публикувано в научното сп. "Сайънс", съобщава БТА.

От началото на годината в Оклахома, централните части на САЩ, са регистрирани 240 земетресения с магнитуд 3.0 или по-висока степен, което е два пъти повече от трусовете с такава сила в Калифорния, смятана за "сеизмичен център" на страната. До 2008 г., когато в Оклахома започва масовото производство на нефт и газ чрез фракинг, в щата е регистрирано не повече от едно земетресение с такава сила на година.

Учени от Корнелския университет и други организации в изследването си стигат до извода, че една пета от всички земетресения в щата са свързани с четирите най-големи газови сонди югоизточно от град Оклахома. Според изследователите, производствените дейности в тези обекти могат да предизвикат трусове в радиус до 35 километра. от мястото, където се извършват.

Един от авторите на доклада, Джефри Ейбърс, препорадавател в Колумбийския университет, изключва нарасналата сеизмична активност в Оклахома да е резултат от природни процеси. "Такъв голям брой повтарящи се земетресения не може да бъде част от природна система", цитира думите на учения британският в. "Гардиън".

Местни власти в САЩ и по-рано свързваха серията от земетресения с новите методи за добив на полезни изкопаеми, прилагани активно в страната през последните години. Публикуваният доклад на американските учени за първи път дава научна обосновка на тези предположения.

Фракингът може да доведе до земетресения в гъстонаселената Европа, твърди руският учен Алексей Книжников, ръководител на програма за екологична политика към Световния фонд за дивата природа, цитиран от РИА "Новости".

"Земетресенията, свързани с добива на нефт и газ, са възможни на всеки континент, в това число и в Европа. Това зависи от геоложкия строеж и от мащабите на въздействие. Фракингът само усилва вероятността и силата на земетресенията. За разлика от САЩ в Европа гъстотата на населението и застрояването са големи, има много исторически паметници, нарасналата вероятност от земетресения ще предизвика маса проблеми" - казва Книжников.