Министърката на здравеопазването е на море. Хората да си направят сметката!

Кой ще управлява – зависи само от избора на народа

Става ясно, че една година БСП и ДПС са управлявали с „Атака”. Вече нито „Атака” могат да шикалкавят, нито БСП и ДПС, че благодарение на тях са управлявали – това е ясно от ситуацията. На две консултации досега се разбрахме, че изпълнителната власт и парламентът ще взимат решения само след съгласие. Те ги нарушиха във всичките им обеми – от Закона за МВР до назначаването на стотици хора в момента. Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов при откриването на „Комплексен онкологичен център – Русе”. При откриването Борисов заяви: „Към доктор Кожухаров, към неговия екип и към кмета искам да пожелая едно нещо – всички, които излизат от този център, да могат да се обадят по телефона и да кажат: „Нямам рак”. Това пожелавам на всички, които идват тук”.

„Не само главни секретари, не само второ, трето и четвърто. Онзи ден се опитаха да си вкарат 20 закона на базата на кворума. Затова сега им казах за трети пореден път: „Готов съм няколко човека, които си пожелаят, или самият аз, ако е на председателско ниво, да се направи списък с 3-4-5 неща, които трябва да приемем в парламента – ще влязат и ще ги гласуват”. Има мнозинство и някой, който се нарича премиер, благодарение на това мнозинство сиреч показаха, че за една година в присъствието си във властта с мандат на ДПС абсолютно всичко се разрушава, включително и парламента. За да искаш да си на власт и да нямаш кворум месеци наред, това означава, че ти не си за тази работа, простичко казано”, заяви Борисов.

„Да направят изборите, когато искат. За нас е безразлично. Както виждате, от нашите хора няма на море, а министърката на здравеопазването е на море. Хората да си направят сметката”, добави той.

„Когато беше ГЕРБ на власт, всички програми работеха и благодарение на това виждате единия онкоцентър, залата, която сега ще погледнем. Виждате всичко, което се направи. Сега всички програми са спрени. Ако искате пак такова управление, гласувайте за тях. На фона на това, което се случи през тази една година, за наши грешки вече не ми се говори. Кой ще управлява – зависи само от избора на народа, то не става по желание. Това искам да напомня на хората – дали ще управляваш, зависи от резултати от избори. Който има най-висок резултат, той ще управлява”, подчерта Бойко Борисов.

 

Сценарият на Европа за България е много тежък, ако не се вземем в ръце, допълни той.

„Много важно е, ако има политическа класа, ако действително има, както аз се съгласих с трактовката на г-н Местан за плавен преход към стабилност, влизаме и казваме, че това е реалната ситуация – да се опитаме да си спасим държавата, защото сценариите, които след това ще се развият, ще са много тежки”, заяви Борисов.

На въпрос, свързан с това дали да се изгражда проектът „Южен поток” или не, Борисов каза, че „Южен поток” отдавна е щял да започне да се строи, ако премиер е бил той. „Отдавна има оценка на Министерството на околната среда и водите. Тогава щяхме да сме направили търговете по европейските правила и отдавна щеше да се строи. Те объркаха толкова неща, толкова са некадърни, че аз не съм очаквал, че от БСП не могат да изкарат експерти да свършат работа. Сега се готвят да направят капан и за АЕЦ „Козлодуй”, че не може да си го представите”, заяви Бойко Борисов.

На въпрос как ще се справи с капаните, за които говори, ако той дойде на власт, Борисов заяви, че разчита на политическата класа да признае провала си. „Всичко, което казвам, е толкова ясно и видно, но те са нагли и ще излязат да говорят: „ние дадохме за майките и пенсионерите”, но те не са дали, те са задължили. При тях спряха и еврофондовете, спря и строителството, всичко спря. Строителната министърка казала, че построила 1500 км. пътища. Това е всичко, което започнахме, с това, което проектирахме, финансирахме, тя не може да си представи как изглеждат толкова километри. Тя е нагло същество. Нагло до нагло са се наредили и само приказват”, допълни още той.

На въпрос дали проектокабинетът „Борисов 2” вече е съставен, Борисов отговори, че вече знае кой какъв пост ще заема и че това му е в главата. „Кой какъв ще бъде – ще каже народът. Няма как като си бил 4 години в управление, преди това близо 5 години кмет на София, да не ти е ясно какво трябва да правиш. В тази криза да допуснем още един такъв аматьор Орешарски – той дори не е аматьор, нямам описание за този човек – най-некомпетентният псевдоминистър-председател. Да сложиш подобен човек в подобна криза е живо престъпление. В момента всички системи на държавата светват червено. Фактът, че всичките им роди – сестри, братя, мъже, съпруги ги назначават навън, за да ги махат от България – не си дават сметка какво са причинили. Защо аз като напусках Министерски съвет, не назначих сестра си за дипломатка или дъщеря си в Нигерия или еди-къде си. Всички останаха тук да се борят и да си работят”, добави Борисов.

 

Здравната каса е вече над 500 млн. дефицит, болниците също са в дефицит. Ако сега не актуализират бюджета на Здравната каса – така, както каза Орешарски, двата месеца на служебното правителство ще доубият касата и октомври месец няма да има пари за здравеопазване. И кой е виновен – следващият. Другата опорна точка ще бъде: „Ама не се оправдавайте с предишните, тях ги няма”, категоричен е Борисов.

Борисов изрази недоумението си с какво ще се запълни бюджетът и какви са тези измишльотини – „вдигнахме пенсиите”. „Просто взеха от резерва пари и ги раздадоха. За 700 млн. са направили обществени поръчки и писали в две изречения отдолу – при осигурено финансиране, само че финансиране няма. Това е същият капан като преди 5 години и октомври ще извият строителните компании и ще кажат „ама те не ни плащат”. Ами то никога не е имало пари за това нещо, което сте подписали, господа”, обясни Борисов. „А от 500 млн., които по-рано гласуваха, са разплатили само 18 млн., за другите обаче са договорени с техните фирми и по този начин сега пазят дефицита. През октомври същите тези техни фирми ще дойдат и ще кажат „плати ни ги”, ама няма пари, те не са планирани”, каза още Бойко Борисов. По думите му управляващите са събрали с 350 млн. по-малко.

„Ето това правят в момента, на целия народ му стана ясно. То не е голямо удоволствие да чакаш, за да можеш да дойдеш да управляваш. Който ще се хване и моето притеснение е, че в действителност тази им некомпетентност, некадърност, наглост, виждате Мая Манолова – всички наши депутати са в парламента и чакаме като управляващи да създадат кворум, да дойдат да се разберем за тези важни закони, тя казва „ГЕРБ си отишли по плажовете”. Нагло, та нагло, а нейната министърка в най-голямата криза при здравеопазването я снимат по бански в Поморие. Айде стига, с тези ли хора да седна и да говоря сериозно”, коментира лидерът на ПП ГЕРБ.

Относно думите на Цецка Цачева за това, че за ГЕРБ е по-добре да има партньор в парламента, Борисов коментира: „ За кой не е по-добре да има партньор? Както и да играеш, ти трябва партньор и карти. Досега винаги сме играли без партньор, в тази тежка ситуация аз истински се надявам БСП и ДПС, колкото и да не им е приятно, да признаят пораженията във всички сфери”, обясни Борисов.

На въпрос дали проектът „Бареков” е разклатил КТБ, Борисов каза: „Вече има досъдебно производство, прокурорите работят. Истински се надявам да действат много внимателно и прецизно, защото е много деликатна тема”.