Делото срещу Евелин Банев - Брендо влезе в съда

Брендо, Симо Карайчев, Моника Добринова, Десислава Дишлиева са обвинени за пране на пари

Софийски Апелативен съд ще заседава по делото срещу Евелин Банев – Брендо, Симо Карайчев, Моника Добринова, Десислава Дишлиева. Те са подсъдими за организиране и участие в престъпна група за пране на пари. Процесът срещу Брендо в България започна през юни м.г., като подсъдими, освен него са бившата му съпруга Моника Добринова, Десислава Дишлиева - вдовица на застреляния Константин Дишлиев, и брат му Симо Карайчев.


Тримата получиха условни присъди от по три години за участие в организирана престъпна група. Съдът ги оправда по обвинението за пране на пари. Според прокуратурата те са изпрали 11 138 650 евро или над 21 000 000 лева, спечелени от наркотрафик. Съдът постанови, че сумата се взема в полза на държавата.

Групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия. Мотивите на Софийски градски съд дадоха основание на съдиите от втората инстанция да поиска разпит на Хаселбарт и Цекова. В обвинителния акт и мотивите на СГС е засегната тезата, че Банев е получил пари от развиваната от тях престъпна дейност в Испания.

От постановената им присъда в Барселона обаче не може да се направи извод, че съпрузите са имали връзка с Брендо. След поискана справка станало ясно, че Хаселбарт се намира в затвор в Барселона, но жена му е пусната през януари миналата година. От както е пусната обаче никой не я е виждал, като адресът й в България е столичния квартал Овча купел, но и там не е открита.

Ще бъдат уведомени всички наши гранични пунктове, както и летища за бившата затворничка, за да може ако направи опит да влезе или излезе от страната, да й връчат призовка за явяване в съда и да бъде разпитана. Иначе се очаква съпругът й да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка в началото на юли месец. Заседанието е насрочено за 11:00 часа.