Първото барбекю - използвано в пещерите у нас

Започват честванията на месеца на една от популярните и вкусни храни

Барбекюто също има своят празник. Днес (4 юли), в различни части на света, започват честванията на месеца на една от най-популярните и вкусни храни – тези, приготвени на барбекю.

Думата „барбекю” идва от английски език Barbeque и означава начин на приготвяне на храна и уредът, който се използва за тази цел. С тази дума се определя и популярен, градински празник в САЩ. Всъщност никой до сега не е установил, от кога се практикува този способ в кулинарията, но е факт, че е един от най- разпространените.

Една от любопитните истории е тази за Христофор Колумб и местното население на Карибите. Великият мореплавател и изследовател никога не е опитвал месо, приготвено върху горещи въглени, но когато пристига на острова , в края на XV век, вижда как хората там, тайно приготвят храната си, като я поставят върху специално изработена дървена скара над огъня и по този начин месото се опушва и изпича. „Барбакоа” както го наричат, бързо намира своята популярност и в Европа.

Друга легенда гласи пък, че първото барбекю е направено в пещерите на територията на нашата страна, още преди новата ера. Тогава местните обитатели нареждали нагорещени камъни и върху тях поставяли уловения дивеч, с цел да го консервират за по-дълго време. Свидетелство за интересния способ за приготвяне на храна е наличието на рисунки в пещери в Рила и Родопите.

В днешно време барбекюто е еволюирала технология, бавен процес, който обикновено може да отнеме цял ден или следобед. Често, преди термичната обработка, месото се маринова с различни сухи или течни подправки , за по-добър вкус.

Денят на барбекюто съвпада с Националния празник на САЩ. Те са и водещи в класацията за нация, която най-често организира барбекю-парти.