Кристалина Георгиева има добри шансове да наследи Катрин Аштън

Нараства подкрепата в Брюксел именно тя да заеме поста на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността

Кристалина Георгиева има сериозни шансове да наследи баронеса Катрин Аштън като следващия ръководител на европейската дипломация. Това твърдят източници от Брюксел и София, предаде ТВ Европа. Дори номинираният за следващ председател на ЕК Жан-Клод Юнкер е провел телефонни разговори с президента и премиера на България, за да лобира за Георгиева. Самата тя досега не е коментирала възможностите да влезе в състава на новата Еврокомисия.
Нараства подкрепата във влиятелни политически кръгове в Брюксел за българския еврокомисар Кристалина Георгиева да заеме поста на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността в новата Европейска комисия.


Представители на дясната Европейска народна партия в Европейския парламент активно лобирали пред Партията на европейските социалисти да окажат влияние върху правителството в София за повторно номиниране на Георгиева за български еврокомисар, съобщава изданието ИЮ Обзървър. Номинираният за председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер вече се е обаждал по телефона на президента Росен Плевлениев и на премиера Орешарски, за да лобира Георгиева да бъде изборът за български еврокомисар, твърдели източници и от София.
"Кристалина Георгиева е добрият избор за поста на Катрин Аштън", твърди и влиятелният брюкселски блог за европейска политика Б2. Според статията българката е „изключително оперативна”, а опитът й в Световната банка "я е научил, че зад думите стоят цифри, а зад дипломацията стои икономиката”.


Сред плюсовете на Георгиева са множеството й контакти, придобити при обиколките в кризисните зони по целия свят - Балканите, Йордания, Ливан, Филипините, Централноафриканската република Судан, Кот д’Ивоар. По време на мандата си в Брюксел тя е установила отлични връзки с представители както на десницата, така и на левицата в Берлин, Париж, Мадрид и Рим.