Станишев трябва да понесе отговорност

БСП слугува на една икономическа групировка

Румен Овчаров за пореден път настоя за смяна на лидера на БСП. Колкото по-скоро има нов председател, толкова по-друга ще бъде дискусията за БСП, категоричен бе той в студиото на Нова телевизия. Очаквам утре разумът да надделее, Сергей Станишев наистина да покаже как се носи отговорност. Много пъти го е казвал, сега да го покаже, добави Овчаров и потвърди, че той няма да се кандидатира за лидер на партията.

Ако утре Станишев не слезе от върха в БСП, според Овчаров ще последва искане за пленум. Валят искания за промяна, подкрепи думите си той. Според социалиста БСП няма да бъде минало, но ще бъде в много тежко положение и ще преживее още един разгром на предстоящите предсрочни избори, ако промените не се направят сега. В следващия парламент партията няма да бъде незаобиколим фактор.

Според Овчаров част политиците, които сега са в ръководството на БСП, са там с активното си съгласие, а други - с мълчаливото си съгласие, просто за да са във властта.

Румен Овчаров отрече да изпълнява поръчка на Георги Първанов, Делян Пеевски и на ДПС и допълни: Не съм аз предлагал Делян Пеевски за шеф на ДАНС, те го предложиха - Сергей Станишев, Димитър Дъбов и останалите членове на ръководството. Те взимат решенията, а ние ги „изпълняваме". Той призна, че повече от месец не се е чувал с лидера си, но преди това е разговарял често с него за всичко това. Станишев няколко пъти е признавал пред него, че връзката с Делян Пеевски и с Цветан Василев ще бъде прекъсната, но това и така не се е случило.

„БСП една година слугува на една икономическа групировка. Подобно падение не се е случвало никога", категоричен бе Румен Овчаров и посочи: „Кой назначи Георги Христозов да  управлява енергетиката? Той е човека на Цветан Василев. Той беше сложен там, за да изпълнява неговите поръчки." По думите на Овчаров, мотивът бил прост - обслужване на корпоративните интереси и „договорки с ръководството на Корпоративна търговка банка и Делян Пеевски, които да разположат техни хора на определени места".

„Станишев се заигра с тези хора и сега трябва да понесе своята отговорност", обобщи Румен Овчаров и допълни: „Утре очаквам разумът да надделее и Сергей Станишев да ни покаже, че знае как се носи отговорност, което на думи казва десетки пъти, но на действия - не".

По отношение на отцепниците от БСП Румен Овчаров заяви: АБВ диша във врата на БСП. АБВ е факт, АБВ е реалност, допълни той.

Политиката е реалност, политиката е изкуство на възможното. Всеки политик играе според възможностите, които политиката му позволява.