Вестниците в петък, 4 юли

Орешарски си избра ден за оставка


"Стандарт"
Пламен Орешарски си хареса ден за оставка на кабинета. "Подходящият момент е седмицата 21-25 юли. Имам основателни причини това да не бъде на 21-ви. Най-вероятно в сряда - 23-ти, в четвъртък - 24-ти, или в петък парламентът ще може да гласува оставката ми", обясни Орешарски пред bTV. Той уточни, че датата 21 юли "съвпада с отварянето на една банка" и не е добър сигнал същия ден правителството да си тръгне. На 21 юли КТБ ще заработи отново. Орешарски отново изрази надежда, че за оставката му ще има кворум в парламента. Направи го, след като вчера и ГЕРБ обяви бойкот на пленарните заседания. И Народното събрание се разпусна поради липса на депутати. Бойко Борисов обяви, че хората му ще се върнат в зала само за да гласуват освобождаването на кабинета.


Парламентът може да работи и без опозиция
"Труд"
Въпреки че и депутатите от ГЕРБ ще бойкотират пленарните заседания, парламентът може да продължи да работи без опозиция. Ако всички са на работа, заедно с независимите БСП и ДПС имат 123 избраници, а за кворум са необходими 121 души.
Въпреки постигнатото съгласие при президента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви вчера, че депутатите му ще се върнат в пленарната зала само за да гласуват оставката на кабинета "Орешарски". Така заседанието бе провалено, тъй като БСП, ДПС и независимите събраха 106 души.

 
„Уестингхаус" е пред сключване на договор за 7-и блок
"Монитор"
Американската компания „Уестингхаус", собственост на японската „Тошиба", е пред приключването на сделката за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй", като се очаква тя да бъде финализирана в края на седмицата. Това пише икономическият вестник Nikkei Asian Review. Според публикацията „Уестингхаус" е на финала на преговорите с Българския енергиен холдинг за изграждането на един ядрен реактор с мощност 1000 - 1200 MW. Пак по информация на азиатското издание новият блок най-вероятно ще влезе в експлоатация през 2025 г.
Очакваната цена на реактора е 4,87 млрд. долара, като Nikkei Asian Review посочва, че „Уестингхаус" може да придобие дял в проектната компания за 7-и блок.

 
Делото за подслушванията срещу Цветанов продължава на 29 септември
"Дума"
На 29 септември продължава делото срещу Цветан Цветанов. Той и трима бивши началници на СДОТО - Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров, са обвинени, че близо три години не са осигурявали адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Според прокуратурата Цветанов не е упражнил контрол върху СДОТО, като съзнателно е допуснал директорите да не изпълнят законовите си задължения и с това е създал условия за нерегламентирано и безконтролно подслушване на граждани. Сигналът бе подаден от лидера на БСП Сергей Станишев.